Efter att ha tappat bort sin mobiltelefon påbörjade Jonas ett liv utan telefon.Efter att ha tappat bort sin mobiltelefon påbörjade Jonas ett liv utan telefon.
Efter att ha tappat bort sin mobiltelefon påbörjade Jonas ett liv utan telefon.
De snabba, enkla kickarna som mobilen kunde erbjuda gjorde att Jonas blev otålig och hade svårt att koppla av. Foto: Karly Domb Sadof / APDe snabba, enkla kickarna som mobilen kunde erbjuda gjorde att Jonas blev otålig och hade svårt att koppla av. Foto: Karly Domb Sadof / AP
De snabba, enkla kickarna som mobilen kunde erbjuda gjorde att Jonas blev otålig och hade svårt att koppla av. Foto: Karly Domb Sadof / AP

Forskaren Jonas slutade använda sin telefon

Publicerad

Hur skulle du klara dig utan din smarta mobiltelefon?

För forskaren och tekniknörden Jonas Lagerström var det tidigare en omöjlighet.

Men efter ett par händelser i höstas tog han ett oväntat beslut.

– Det var liksom en väckarklocka. Att nu har jag blivit en gris, nu måste jag lugna ner mig, säger Jonas Lagerström.

Jonas Lagerström, forskare och nationalekonom vid Åbo Akademi, Finlands svenskspråkiga universitet, beskriver sig själv som en tekniknörd som alltid har varit uppdaterad med det allra senaste.

Han har bland annat en egen Youtube-kanal där han ger undervisning.

Men för ett halvår sedan, på en fest, tappade Jonas sin mobiltelefon. Att tappa mobiltelefonen har nog de allra flesta gjort någon gång, och ofta blir det så att man ersätter sin borttappade mobiltelefonen med en ny.

Så borde det även ha varit för Jonas.

– Men sedan blev det så att jag drog ut på det där, och skaffade ingen ny, och jag kände att livet blev lättare utan telefon. Det var så det började, säger han.

Jonas påbörjade där och då ett liv utan mobiltelefon. Ett nytt, analogt liv utan telefon, sms, Facebook, Twitter, och knappt någon tid framför tv:n. Och Jonas insåg sakta men säkert hur uppslukad han hade varit tidigare.

– Jag känner att den där digitala världen är fantastisk på många sätt. Man har tillgång till det bästa i hela världen på alla plan, så jag drogs hela tiden till det där. Det som är bra, fantastiskt, kul och snabbt. Men jag fick svårt att sköta de trista vardagssakerna som måste göras, som tar tid och är tungt, säger han.

"Så jävla vidrigt – jag hade blivit en gris"

De snabba, enkla kickarna som mobilen kunde erbjuda gjorde att Jonas blev otålig och hade svårt att koppla av. En forskare som förväntas läsa tjocka böcker och gå in i djupa resonemang kunde knappt ens öppna en bok längre.

– Det var någon gång i höstas som jag hade ett möte här på universitetet och då avbröt jag plötsligt någon som pratade och frågade: ”ursäkta, skulle du kunna prata lite snabbare?” Så jävla vidrigt, men det var liksom en väckarklocka. Att nu har jag blivit en gris, nu måste jag lugna ner mig, säger Jonas och fortsätter:

– Jag har märkt att jag har koncentrationsproblem och en otålighet, och jag kan inte läsa en bok som är längre än 100 sidor ungefär. Jag sitter och zappar helt vansinnigt framför tv:n och ger varje program fem sekunder ungefär, sedan måste jag vidare.

Beteendet i mobiltelefonen spiller över på andra aktiviteter, kan man säga?

– Ja, extremt. Att jag blir otroligt splittrad och otålig, det är väl kanske det stora. Men också att jag hela tiden ska bli nådd. Det blir något sjukt, det är som att man har chefen med sig hem i sängen på natten. Man kan alltid kolla mejl, man får aldrig den där frizonen där man kan koppla av helt och hållet, utan allt flyter ihop till att vara jobb dygnet runt nästan, säger Jonas.

Har blivit en bättre människa

Vill man få tag på Jonas är det e-post som gäller. Även för Expressens reporter. Intervjun sker tack vare en kollegas telefon.

– Det är inga problem att nå mig men OK, det kanske inte går att nå mig på en minut men det är sällan jag är så viktig att folk hela tiden måste nå mig inom en minut. Så det har varit oväntat små problem. Men det är klart, i många andra jobb är det kanske svårare att göra så här.

Vad har effekterna varit?

– Ja... pulsen faller, jag coolar ner mig själv och är inte riktigt lika stressad, och jag har blivit bättre på att fokusera och mötas. Trots allt är det mycket i livet som handlar om att faktiska sätta sig ner och göra det där tunga, jobbiga, som tar lite tid. Och där var jag bedrövlig tidigare, för jag gick efter de här snabba kickarna hela tiden. Så fort något var tråkigt flydde jag ut på nätet någonstans.

De snabba, enkla kickarna som mobilen kunde erbjuda gjorde att Jonas blev otålig och hade svårt att koppla av.Foto: Karly Domb Sadof / AP

Jonas upplever att han, på sätt och vis, har blivit en bättre människa. Både mot sig själv och i relationen till andra.

– Jag känner att jag har blivit bättre på att jobba och är en lugnare och trevligare person. Jag är inte den sönderstressade, hetsiga människan längre.

"Framstår som en mossig hippie"

Att den här artikeln ens skrivs är möjligtvis ett tecken på att Jonas val strider mot en norm och uppfattas som konstigt av utomstående. Även svenska Yle har uppmärksammat Jonas beslut. Att ha en mobiltelefon är standard i dagens samhälle. Människor förväntas kunna ta del av allt hela tiden och ständigt kunna vara nåbara.

– Det kanske är lite drastiskt att kasta bort telefonen och visst, det smarta kanske är att försöka begränsa men ändå ha kvar telefonen. Men jag brukar tänka att är man alkoholist kanske det inte räcker med att stoppa in spriten i köksskåpet, utan man måste hälla ut det. Bryta helt med det andra för en stund.

Jonas är medveten om vad för signaler hans val kan sända ut.

– När man gör sådant här är det väldigt lätt att framstå som en mossig hippie som bara vill ut i skogen. Det är inte så att jag tycker all teknik är skit och att vi ska tillbaka till hyddan. Jag tycker att det digitala är det största förbättringen som hänt mänskligheten sedan man började trycka böcker. Det gör att människor kopplas ihop och kan samarbeta, träffas och jobba. Men jag menar att det också har vissa problem, man sugs lätt upp och vardagen blir lite splittrad. Så jag försöker hitta något sätt för att inte göra alla saker samtidigt, för man blir tokig om man ska finnas med precis över allt, hela tiden, dygnet runt, säger han.

Du tror inte att du kommer att smyga in en telefon i ditt liv igen i framtiden?

– Nja, jag vette fasen alltså. Det enda strulet är ju om jag ska ha kontakt med familjen och så, det blir lite osmidigt. Men jag får hitta något sätt.

Ja, en av personerna som inte gillar Jonas nya, analoga liv är hans mamma som bor i Stockholm.

– Ja, det ställer till lite problem men det är överraskande lätt, åtminstone för mig, att skära ner. Det var inte så att världen går under. Det är ett kul experiment. Testa en dag och se om du klarar sig utan det här och se hur du mår.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag