Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kritiken mot regeringen: ”Gör inte tillräckligt”

Ahmadreza Djalali riskerar dödsstraff i Iran.
Utrikesminister Ann Linde.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ahmadreza Djalali.
Foto: PRIVAT / TT NYHETSBYRÅN PRIVAT
Vida Mehrannia.
Foto: NICOLE FÄLTLÖV-AMIRI
Den svensk-iranske KI-forskaren Ahmadreza Djalali som sitter fängslad, dömd till döden, i Iran. Av säkerhetsskäl är bakgrunden bortskuren på bilden.

Den fängslade KI-forskaren Ahmadreza Djalalis fru har fått information om att dödsstraffet skjutits upp ”några dagar”.

Hon vill att Sverige nu agerar snabbt mot Iran.

– Det som görs är inte tillräckligt, säger Vida Mehrannia.

Förra veckan fick den fängslade svenskiranske forskaren Ahmadreza Djalalis fru Vida Mehrannia ett mardrömsbesked.

Hennes man ringde och sa att han skulle flyttas till det ökända Rajai Shahr-fängelset. Det skulle kunna betyda hans död.

Under tisdagskvällen hade hon kontakt med hans släktingar i Teheran.

– Hans familj hade då precis fått information från domstolen om att avrättningen var uppskjuten några dagar, berättar Vida Mehrannia.

Kritiken mot regeringen

Förra veckan fick hon ett telefonsamtal från utrikesminister Ann Linde (S), efter att hon försökt få kontakt med utrikesdepartementet i flera timmar.

– Ann Linde sa att hon hade talat med Irans utrikesminister Zarif, och efter det twittrade hon att de fördömer dödsstraffet och att det inte ska verkställas, säger Vida Mehrannia och fortsätter:

– De kräver inte att han skulle friges. Iran tänker att de inte seriösa med att få Ahmadreza fri. Jag hoppas att de förstår att situationen i Iran är väldigt instabil och att de gör något så fort som möjligt.

Dottern har försökt ringa till personer i EU-parlamentet för mer hjälp.

– Det är som tortyr för oss alla.

Adaktusson: Fruktansvärt

Enligt uppgifter till Amnesty har Djalali ännu inte flyttats till det nya fängelset. Nu är det centralt med fortsatt press från Sverige, enligt organisationen.

– Det är fortsatt ett otroligt kritiskt läge, och det är viktigt att trycket från omvärlden kvarstår. Att han inte har flyttats kan vara en indikation på att det faktiskt fungerar, Anna Lindenfors, generalsekreterare till TT.

UD uppger att de ”har agerat”.

– Vi känner till uppgifterna och har agerat, men mer än så kan jag inte säga i nuläget, säger Sibel Missouri, pressekreterare på UD.

Den kristdemokratiske riksdagsledamoten Lars Adaktusson har länge engagerat sig i fallet. Ahmedreza Djalali fängslades 2016 och dömdes till döden för spioneri.

– I och med att tecknen tyder på vad som är i görningen så är det en fruktansvärd situation, säger Lars Adaktusson och fortsätter:

– Min övertygelse är att det är uppmärksamhet och tydlighet gentemot regimen som möjligen skulle kunna göra skillnad.

Se mer:

Ahmadreza Djalali kämpar för sitt liv – två år efter att han fängslades i Iran.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.