Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Forskaren: Därför sprids hat på nätet

Hotfulla och hatiska kommentarer som "hora", "hoppas du blir våldtagen" och "dö, din slyna".

Vem som helst som skriver en blogg eller bara gör ett inlägg på Facebook kan drabbas.

- Jag tror att det kommer som en chock för många när de får höra att det här finns. Sedan måste fler och fler anmäla hoten och inte ta emot skit, Elza Dunkels, som är lektor vid Umeå universitet och forskat om nätmobbning.

Hon menar att en av anledningarna är att folk blir extrema på nätet är frånvaron av fysisk kontakt.

– Vi ser inte varandra i ögonen. En reaktion som man får direkt när man står ansikte mot ansikte med någon kommer mycket senare på nätet. Då hinner man inte backa, säger hon till Expressen.se.

Hon menar att man ändå måste vara medveten om att åsikterna kommer någonstans ifrån även om de kan förstärkas på nätets kommentarfält.

– De finns ute i stugorna och kommer fram på nätet. Visst, de kanske kryddas men det vet vi inte. Jag umgås inte med de här grupperna och vet inte vad deras jargong är sinsemellan.

"Är skillnad"

Elza Dunkels säger att hon är lite allergisk mot uttrycket näthat. Hon menar i stället att det är ett uttryck för en sexistisk struktur.

– Det är relevant på det sättet att till exempel ungdomar blir präglade av språket på internetforum. Men det är skillnad på hur män och kvinnor blir hotade på nätet. Männen blir inte hotade med våldtäkt och könsstympning.

"Jobba på alla fronter"

Hon tror inte att det skulle vara en generationsfråga när det kommer till vilka som skriver hatiska kommentarer.

– Jag tror det är lika mycket 43-åringar som 17-åringar som gör det. Att det är människor som är förbittrade över hur livet blev.

Vad ska man göra för att komma åt den här typen av näthat?

– Man måste jobba på alla fronter. Dels måste man skärpa lagstiftningen men man måste också upplysa folk. Det är viktigt att man diskuterar och pratar om varför det är så här. Jag tror att det kommer som en chock för många när de får höra att det här finns. Sedan måste fler och fler anmäla hoten och inte ta emot skit.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!