Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Forskaren: Cyberangrepp kan innebära livsfara

Maten du ska ha hemma för att klara strömavbrott.
”Våra liv kan utsättas för angrepp”, säger Pontus Johnson, professor vid KTH.
Foto: KTH

I en allt mer digitaliserad värld kan ett enstaka cyberangrepp slå ut en hel matvarukedja, som i fallet Coop.

Men också orsaka akut livsfara, berättar Pontus Johnson, professor i nätverk och systemteknik vid KTH.

– Bilar kan hackas, och då kan man ta över styrningen av bilen, säger han till SVT.

Det finns enkla knep för privatpersonen att i viss mån skydda sig själv mot hackerattacker. Man ska bland annat inte ha ”dåliga” lösenord, se till att uppdatera sina system och ha tvåfaktorsautentisering.

Men trots att man lindar sina system i bomull kommer säkerhetshålen alltid finnas där, det menar Pontus Johnson, professor i nätverk och systemteknik vid Kungliga tekniska högskolan, KTH. 

Och visst, hålen täpps till så fort de hittas – men då uppstår genast nya.

– Vi skapar de här systemen med en osinlig mängd säkerhetshål och så fort vi uppdaterar dem tar vi bort ett hål men lägger till ett nytt. Vi får inte bukt med det problemet, och det är ett jätteallvarligt problem, säger han till SVT.

Då är attacken livsfarlig

Frågan om cybersäkerhet har aktualiserats, i synnerhet i Sverige, med anledning av hackergruppen Revils attack mot mjukvaruleverantören Kaseya – vilket några steg bort slog ut kassasystemen på Coop i Sverige. 

Men det finns situationer där en hackerattack också kan innebära direkt livsfara för privatpersoner.

– Det man kan ligga sömnlös över är att våra liv kan utsättas för angrepp. Bilar kan hackas, och då kan man ta över styrningen av bilen. Man har också lyckats hacka pacemakers och insulinpumpar, säger Johnson.

Nasdaqs vd: Vi utsätts för många attacker varje dag

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.