Forskare vill ge marsvin hörselskador

Publicerad
Uppdaterad
Svenska forskare på KI vill skjuta med gevär intill örat på 40 marsvin för att se vilka hörselskador de får.
Föreningen Djurens rätt vill stoppa bullertesterna och Skansens Jonas Wahlström protesterar:
- Man ska prova sådana tester på legosoldater i stället för på marsvin, säger Wahlström till Expressen.
Hörselforskare på Karolinska universitetssjukhuset i Solna planerar att utföra bullertester på ett 40-tal marsvin. De vill undersöka vilken typ av hörselskador som uppstår när man avfyrar ett gevär intill öronen på marsvinen. I Sverige finns det ungefär 700 000 skyttar. Forskargruppen på öronkliniken menar att många av de äldre skyttarna har svåra hörselproblem. Gruppen skriver i sin ansökan till etiska nämnden: "djuren kommer att förvaras vakna i bur under försöket. Skytten avlossar 1 alternativt upp till 5 gevärsskott". Om det går illa för djuret "under försöksperioden kommer detta djur efter samråd med veterinär att avlivas". "Diskutabelt" I dag fattar Djurförsöksetiska nämnden sitt beslut. - Det är etiskt mycket diskutabelt. Jag tycker man ska utsätta legosoldater som går ut i krig för smällarna i stället för marsvin, säger Jonas Wahlström, föreståndare på Skansen. Föreningen Djurens rätt vill stoppa forskningen. Föreningens representant i nämnden ska protestera. "Olagligt" - Vi tycker att det är olagligt eftersom djurförsök ska vara av allmänt intresse. Det finns redan olika sätt att skydda människors hörsel, säger Per-Anders Svärd, föreningens ordförande. Om forskarna inte får tillstånd ska de lägga ner testet. - Jag är en laglydig forskare och kommer att följa nämndens beslut, säger forskaren som leder försöket.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag