Forskare vill att Knutby-fall granskas igen

Publicerad
Uppdaterad
Omständigheterna kring Heléne Fossmos död är oklara.
Nu vill forskaren Ulf Jonasson att fallet tas upp igen eftersom det finns ny forskning som visar att en medicin som Heléne hade i blodet är livsfarlig.
Men Leif GW Persson tror inte att fallet kommer att tas upp igen.
Helge Fossmos första fru Heléne dog under mystiska omständigheter i badkaret i parets gemensamma hem den 18 december 1999.
Dödsfallet togs upp igen i samband med att Helge Fossmo åtalades för mordet på sin andra fru, Alexandra, samt mordförsöket på grannen Daniel Linde.
Åklagaren anklagade då pastorn för att ha drogat Heléne och släpat in henne till badrummet och dödat henne, men Helge Fossmo friades av både tingsrätt och hovrätt.

Inspärrad

Pastorn sitter nu inspärrad på livstid för mordet på Alexandra och mordförsöket på Daniel Linde, men Ulf Jonasson, doktor i folkhälsovetenskap, har lämnat in en resningsansökan i Heléne-fallet.
Ulf Jonasson menar att fallet måste tas upp igen eftersom det finns ny kunskap om ämnet dextropropoxifen, som hittades i Helénes blod, som visar att det är livsfarligt. Jonasson reagerar på att ämnet inte fanns i magsäcken vid obduktionen.
Ulf Jonasson forskning har bidragit till att medlet tagits bort från marknaden. Tidigare fanns det i olika mediciner.
– Hade hon dött i dag av de tabletterna då hade man fokuserat på de här läkemedlen. Det är där den springande punkten är, säger Ulf Jonasson till SVT.

"En gång under efterkrigstiden"

Programmet tas upp i tv-programmet "Veckans brott" och dess expert, Leif GW Persson, säger att det är sällsynt med resningar efter friande domar.
– Vad jag vet har det bara hänt en gång under efterkrigstiden, säger han.
Helge Fossmos advokat, Anton Strand, avfärdar resningsansökan som "oseriös".
Han menar att en drogs eventuella farlighet saknar betydelse i fallet.
– Grunderna för resningen är inget som gör att målet kan tas upp på nytt, säger Anton Strand till Expressen.se.
I kvällens "Veckans brott" berättar också Helénes föräldrar om dottern och hennes liv i församlingen i Knutby:
- Vi upplevde ständigt att det var någon i den här så kallade församlingen som mer eller mindre bevakade oss vid träffarna, säger hennes pappa Ingvar Johansson i SVT.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag