Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Forskare varnar för svenska mutationer

Professor om att ytterligare en ny variant av den brittiska mutationen nu uppstått.
Provisorisk provtagningsstation i Stockholm.
Foto: HENRIK ISAKSSON / IBL
En sjuksköterska i skyddsutrustning har utfört ett PCR-test på en patient.
Foto: Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN

Den brittiska virusvarianten riskerar att ta över i Sverige – och bidra till en kraftfull tredje våg, enligt Folkhälsomyndighetens scenarier.

Samtidigt varnar forskare för att vi kan utveckla en egen svensk mutation.

– Om vi har otur kan det dyka upp varianter där vaccinet inte tar, säger Uppsalaprofessorn Tove Fall.

I veckan presenterade Folkhälsomyndigheten tre scenarier över smittspridningen fram till slutet av april, där man tar höjd för att en allt större spridning av den brittiska mutationen. Myndighetens stickprover visade nyligen att varianten fanns i nära elva procent av de positiva coronatesterna som analyserats.

Senarierna kommer i två versioner, baserat på om den brittiska mutationen antingen är 30 eller 50 procent mer smittsam än tidigare varianter. En sammanställning av data från flera länder, som tyska myndigheter presenterade på fredagen, indikerar dock att smittsamheten snarast är den sistnämnda, alltså cirka 50 procent.

I scenarierna med 50 procent högre smittsamhet kommer den brittiska mutationen att bli dominerande i Sverige framåt påsk. I dessa scenarier bidrar varianten också till en kraftfull tredje smittovåg.

”Vi har varit saktfärdiga”

– Om den nya brittiska varianten beter sig som den har gjort i andra länder betyder det att våra nuvarande åtgärder inte kommer ha lika stor effekt på smittspridningen. Det kan leda till att vi får en tredje våg, även om vi gör allt precis som vi har gjort innan, säger Tove Fall, professor i molekylär epidemiologi vid Uppsala universitet.

Hon tycker inte att det är särskilt oväntat att elva procent hade den brittiska mutationen i Folkhälsomyndighetens stickprover, och efterlyser en ännu mer målinriktad så kallad sekvensering av coronatester.

– Jag tror att vi har varit saktfärdiga med övervakningen. Det finns begränsade resurser att sekvensera, även om det håller på att byggas upp, men det gäller att vi har mer en strategisk användning framöver, samtidigt som vi fortsätter göra slumpmässiga stickprov. Att vi fokuserar på fall där viruset visar på annorlunda mönster, exempelvis en större spridning än vanligt eller att man misstänker att personer har blivit återinfekterade. 

Risk för svensk mutation

Bland annat finns det indikationer på att virusvarianten från Brasilien har bättre chans att komma undan immunförsvaret hos tidigare smittade personer, vilket har skapat oro för att de nuvarande vaccinerna inte ska fungera lika bra. Enligt Tove Fall finns det även en risk att Sverige utvecklar egna muterade varianter på sikt.

– Övervakningen är viktig både för att hitta kända varianter, som den brittiska, sydafrikanska och brasilianska. Men också för att hålla koll så att vi inte utvecklar en svensk variant, utan att veta om det.

– När vi har en hög smittspridning, i kombination med att vaccineringen inletts och personer är immuna från tidigare infektion, kan det om vi har otur dyka upp varianter som har egenskaper där vaccinet inte tar. Vi vill inte ha in de andra varianterna, men vi vill inte heller att det blir en ny svensk variant som minskar effekten av vaccinationsprojektet.

Kan en svensk variant utveckla liknande egenskaper som de muterade virus vi har i omlopp nu?

– Viruset utvecklas hela tiden, och får den en överlevnadsfördel kommer det att bli en så kallad positiv selektion. Om det exempelvis är fördelaktigt för viruset att kunna sprida sig mer, trots att vi håller avstånd, då kommer den varianten ha större chans att sprida sig. Det är det som verkar har hänt med varianten från Storbritannien, säger Tove Fall.

”Elak tredje våg”

Anders Vahlne, professor emeritus i klinisk virologi vid Karolinska institutet, vill också se en ökad övervakning av virusvarianterna. I januari skrev han ett debattinlägg med 25 andra forskare som efterlyste skarpare restriktioner, för att undvika att mutationerna utlöser en tredje våg.

– Jag är rädd för att det blir en elak tredje våg om vi inte vidtar ordentliga åtgärder. Jag tycker att vi skulle titta mer på hur de gör i våra grannländer som Norge, Finland och Danmark, säger Anders Vahlne.

Han befarar också att nya varianter kommer uppstå i Sverige.

– Hög smittspridning är grogrund för nya mutationer. Av de varianter vi har i Sverige har några kommit hit genom resor, medan vi i andra fall inte vet om de har uppträtt helt av sig själv. Den här förändringen som vi har sett på aminosyran, position 501, tror jag kan uppträda spontant i Sverige också. 

– Förändringarna uppstår slumpmässigt över hela världen. Vi ser samma typ av mutation uppträda i Storbritannien, Sydamerika och Brasilien oberoende av varandra, på tre olika kontinenter. Då kan de uppträda oberoende av dessa även i Sverige, säger Anders Vahlne.

Lång intervju • Oron för muterade viruset • Tredje våg • Vaccinfusk.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.