Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Forskare varnar för en ny typ av dödsvirus

Coronavirus sett genom mikroskop. Foto: AP

Kinesiska forskare varnar för ett nytt så kallat coronavirus som kan vara dödligare än sars.

Det nya viruset med ursprung i Mellanöstern är extra farligt då det enligt forskarna kan infektera olika organ i människokroppen, skriver Russia today.

Viruset, som sprids genom fladdermöss, har hittills krävt elva dödsoffer. Tidigare i mars skrev Läkemedelsvärlden att en saudiarabisk man avlidit efter bara en dryg veckas sjukdom.

Forskarna säger att viruset som fått namnet NCoV påminner starkt om sars som mellan 2002 och 2003 tog över 800 människors liv.

Sprids mellan olika djur

Ytterligare en fara med viruset är att det även kan spridas till apor, grisar och kaniner. Något som enligt forskarna gör att det blir mycket svårare när människor smittas. Men än så länge finns det inget som pekar på att det nya viruset kan smitta människor emellan, skriver Dagens medicin.

Forskarna har inte sett några tecken på att det skulle finnas en större risk för infektioner. Men det är något som snabbt kan ändras om det skulle mutera. Världshälsoorganisationen, WHO, kunde tidigare i veckan rapportera att ytterligare två människor hade dött av viruset. En i Förenade arabemiraten och en britt som hade besökt Saudiarabien och Pakistan. WHO skriver på sin hemsida att de bevakar situationen noggrant.