Arnold Schwarzenegger som mördarrobot i filmen Terminator 2 Foto: Paramount/Grosby GroupArnold Schwarzenegger som mördarrobot i filmen Terminator 2 Foto: Paramount/Grosby Group

Arnold Schwarzenegger som mördarrobot i filmen Terminator 2

 Foto: Paramount/Grosby Group
Svenske Joel Kinnaman som Robocop. Foto: MOVIESTORE/REXSvenske Joel Kinnaman som Robocop. Foto: MOVIESTORE/REX
Svenske Joel Kinnaman som Robocop. Foto: MOVIESTORE/REX

Forskare varnar –
för mördarrobotar

Publicerad

Det kan låta som en dystopisk scen ur en science fictionfilm - men det kan vara verklighet inom två år.

Nu varnar forskare för de automatiserade mördarrobotarna och vill att världens ledare inför ett tuffare regelverk, skriver CNN.

– De är mycket lättare att tillverka robotar jämfört med kärnvapen, det är det största problemet, säger forskaren Angela Kane.

En expertpanel med forskare inom robotik höll på torsdagen ett anförande under det ekonomiska forumet i Davos. De vill att världens ledare ska vara redo den dagen då de automatiserade mördarrobotarna är verklighet, skriver CNN.

Robotarna kan vara lika farliga och potentiellt dödliga som kärnvapen, och bör därför regleras lika hårt menar de.

Kan programmeras för att döda

Många tänker antagligen på ett dystopiskt framtidsscenario - ännu finns de inte men faktum är att mördarrobotarna kan vara verklighet om inte alltför lång tid.

Det rör sig om en självstyrd robot som kan programmeras för att rikta in sig och döda människor utan mänsklig inblandning.

Teknologin från drönare och självkörande bilar kan inom två år utnyttjas för att skapa robotarna, enligt Stuart Russel, professor i datavetenskap, skriver CNN.

Angela Kane arbetar som forskare på centret för nedrustning och ickespridning i Wien. Hon är bekymrad och menar att de framtida robotarna är ett problem för världen.

– De är mycket lättare att tillverka robotar jämfört med kärnvapen, det är det största problemet, säger hon.

"Mer måste göras"

Flera länder arbetar för att ta fram den här typen av teknologi, men vanliga människor förstår inte riskerna, menar Roger Carr som sitter i styrelsen för den brittiska vapentillverkaren BAE Systems.

– Problemet när man pratar om robotar är att folk genast tänker på datorspel och Star Wars-filmer, säger han och varnar för att automatiserade mördarrobotar är "lika farligt och potentiellt dödliga" som kärnvapen.

Därför är experterna överens - det behövs ett strängt regelverk för de aktörer på vapenmarknaden som utvecklar den här typen av teknologi.

– Det har inte skett så stora framsteg, mer måste göras, säger Angela Kane.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag