Tillfälliga uppehållstillstånd, hårdare försörjningskrav, begränsad rätt till familjeåterförening och anhöriginvandring samt tuffare regler för asyl av humanitära skäl.
Gårdagens regeringsförslag om nya asylregler innebär en snäv kursändring för svensk del.
– I stora drag hamnar vi på samma nivå som övriga EU. Inget land sticker egentligen ut så mycket vad gäller reglerna. Jag tror att skillnaden som gör att flyktingar söker sig till Tyskland och Sverige handlar om attityder från befolkningen och regeringen i de olika länderna, säger Joakim Ruist som forskar om internationell migration vid Handelshögskolan på Göteborgs universitet.
Han tror dock inte att gårdagens regeringsförslag kommer att påverka de flyktingar som nu rör sig genom Europa.
– Jag tror inte att det får någon större effekt. De grupper som man talade om igår utgör bara runt fem procent av dem som får uppehållstillstånd. Anhöriginvandringen kommer kanske att påverkas, men den är inte så stor. Även om man minskar uppehållstillstånden med 20 procent så handlar det fortfarande om historiskt höga siffror.
TT: Varför kommer förslagen om de får så liten effekt?
– Jag tror inte att regeringen själv tror att det kommer att få någon stor effekt på flyktingströmmen. Jag tror att de tar små steg nu för att vi som väljare ska vänja oss vid att man vrider åt och till slut kommer att stänga gränsen helt. Jag önskar att man sa det, att för tillfället är det inte möjligt att söka asyl här. Det hade varit det ärliga. Nu är det ett dubbelspråk.
TT: Hur skulle man stänga gränsen?
– Jag tror att man gör med Sveriges gräns som man har gjort med EU:s yttre gräns i snart 30 år. Man täpper till och låter dem som ändå kommer in söka asyl.