Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Forskare oförstående inför aggressiva späckhuggare

Ur arkivet: Den nyfikna späckhuggaren närmade sig forskaren för att visa något överraskande.
Bilden är tagen i ett annat sammanhang.Foto: CHRIS PARK / AP
Bilden är tagen i ett annat sammanhang.Foto: SOLVIN ZANKL / OKÄND

De senaste två månaderna har späckhuggare attackerat båtar längs Spaniens och Portugals kuster.

Forskarna förundras – och förstår inte riktigt vad som händer.

Från Gibraltarsundet till Galicien i nordvästra Spanien kommer rapporter från sjömän som haft oroväckande möten med späckhuggare, skriver The Guardian.

Flera båtar har skadats och minst en besättningsman har blivit blåslagen efter att jättedjuren rammat fartygen.

Den senaste incidenten inträffade i fredags utanför A Coruña. En skuta på elva meter tillhörande Halcyon Yachts attackerades inte mindre än 15 gånger, uppger chefen Pete Green för The Guardian. Båten förlorade styrförmågan och fick bogseras in till hamn.

Nyfikna och närgångna

Ett annat exempel är ett franskflaggat fartyg som larmade kustbevakningen och sa sig vara ”under attack” den 30 augusti. Samma dag förlorade den spanska yachten Mirfak delar av sitt roder i ett angrepp.

En späckhuggare mäter upp till åtta meter och är den största arten i delfinfamiljen.

Forskare som studerar späckhuggare i Gibraltarsundet säger att de är nyfikna och gärna simmar nära båtarna kring rodret. Men de brukar inte vara aggressiva. Beteendet beskrivs som ovanligt och oroande.

En möjlig orsak är stress, skriver The Guardian. Det är färre än 50 individer kvar kring Gibraltar och det är svårt för de intelligenta däggdjuren att hitta mat, samtidigt som det är mycket trafik i sundet.

”Det kändes orkestrerat”

Skepparen Victoria Morris attackerades den 29 juli. Hennes 14 meter långa fraktbåt omringades av nio späckhuggare vid Kap Trafalgar. Djuren dundrade upprepat in i skrovet under en timme, vilket fick båten att spinna runt samtidigt som motorn dog och rodret gick sönder.

– Det kändes orkestrerat, säger hon till The Guardian.

Forskaren Ruth Esteban tror att det är en och samma grupp späckhuggare som ligger bakom härjningarna.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.