Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Forskare: Ny mini-istid kan vara på väg hit

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Solen borde vara full av aktivitet.

Istället är den tystare än på 100 år.

Brittiska forskare tror att en mini-istid kan vara på väg.

– Jag har varit en solfysiker i 30 år och har aldrig sett något som liknar det här, säger Richard Harrison, chef för rymdfysik vid Rutherford Appleton Laboratory i Oxfordshire, till BBC.

Klockan fyra på söndagsmorgonen uppmättes årets nya svenska köldrekord, minus 41,2 grader, i Karesuando i nordligaste Lappland.

Enligt brittiska forskare skulle riktigt kyliga vintrar kunna bli det normala i framtiden - om solen inte vaknar till.

Just nu borde solen nämligen vara full av aktivitet, eftersom den nått maximum för solaktivitet i elvaårscykeln. Men bortsett från några solstormar har det varit väldigt tyst, vilket förbryllar forskare.

– Om du vill gå tillbaka och titta när solen senast var så här inaktiv... Så får du gå tillbaka runt 100 år, säger Richard Harrison.

"Som att solen sover"

Den dalande aktiviteten sker överraskande fort och forskare håller noggrann koll på läget.

– Det skulle kunna innebära en väldigt inaktiv stjärna, det skulle kännas som att solen sover. En slumrande gasboll i centrum av vårt solsystem, säger Lucie Green.

Det skulle dock inte vara första gången som fenomenet inträffar. Under den senare delen av 1600-talet genomgick solen en extremt tyst fas - en period som kallades Maunder Minimum.

– Det är en väldigt stark indikation på att solen beter sig på samma sätt nu som i upptakten av Maunder Minimum, säger Green.

Enligt flera experter är nergången i solaktivitet den snabbaste på 10 000 år.

– Vi uppskattar att inom cirka 40 år är det närmare 20 procents sannolikhet att vi är tillbaka i Mauder Minimum-tillstånd, säger Mike Lockwood, professor i rymdmiljö, vid University of Reading.

Som en mini-istid

Perioden innebar bittert kyliga vintrar i Europa, en del beskriver det som en mini-istid. Mängden av ultraviolett ljus som strålar från solen, minskar nämligen med solens aktivitet. Detta innebär att mindre UV-strålning träffar stratosfären, vilket i sin tur påverkar jetströmmarna i atmosfären.

– De här stora meandrarna i jetströmmen blockerar de normala fuktiga och milda vindarna vi får från Atlanten. Istället får vi kall luft som dras ner från Arktis och Ryssland, säger Lockwood.

Konsekvenserna av en lugnare sol är inte helt klarlagda, men en sak är forskarna ense om: vår stjärna är oförutsägbar och vad som helst kan hända.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.