I sommar har rekordmånga sydeuropéer insjuknat i West Nile fever, även kallad nilfeber. Italien, Serbien, Grekland, Rumänien och Ungern är bland de värst drabbade men den varma sommaren har gjort att sjukdomen även letat sig längre norrut.
– För första gången har man identifierat smittade fåglar och hästar i Tyskland. Sjukdomen har upptäckts på nio ställen, även i de norra delarna av landet, säger Anders Lindström, insektsforskare vid Statens veterinärmedicinska anstalt.
Stor spridningsrisk
Viruset som orsakar nilfeber sprids från smittade fåglar till myggor inom Culex-släktet, och därefter vidare till djur och människor. I de flesta fall passerar sjukdomen relativt obemärkt förbi men kan i värsta fall orsaka bland annat hjärnhinneinflammation och förlamning.
I Sverige finns hittills inga kända fall av smittan även om den sydliga husmyggan, som sprider viruset mellan fåglar, har upptäckts på platser i södra landet.
– Jag skulle säga att risken är ganska stor att nilfebern sprider sig till Sverige. Vi har sett att viruset vandrat längre och längre norrut de senaste tio åren. Om viruset övervintrar i myggor och fåglar så behöver de ju inte färdas långt när nästa sommar kommer, säger Anders Lindström.
Mygga som trivs i städer
Om sommaren blir lika varm och fuktig nästa år ökar risken för spridning eftersom myggan kan föröka sig i ett högre tempo. Dessutom sprids sjukdomen snabbare i myggan när temperaturerna stiger. Men oavsett väderlek tror inte Anders Lindström att smittan blir särskilt omfattande.
– Om sjukdomen kommer hit handlar det om enstaka fall av smittade djur och i värsta fall människor. Det är inte sannolikt att utbrotten blir så stora som i Grekland och Italien.
Utöver den sydliga husmyggan har ytterligare en potentiell smittbärare identifierats på flera håll i landet. Tunnelbanemyggan är en mindre och tystare mygga som förökar sig under marken i städer och kan sprida nilfeber.
– I sommar hittade man tunnelbanemyggan i Göteborg, och man vet också att den finns i både Stockholm och Malmö. Problemet är att den främst håller till i städer, där många människor rör sig, säger Anders Lindström.