Miljöpartiets partisekreterare Anders Wallner svarar i en kommentar till Expressen: "Det som Lars Nicander säger är något som vi tar på stort allvar. Extremism har inte någon plats i Miljöpartiet". Foto: Anna-Karin Nilsson / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSENMiljöpartiets partisekreterare Anders Wallner svarar i en kommentar till Expressen: "Det som Lars Nicander säger är något som vi tar på stort allvar. Extremism har inte någon plats i Miljöpartiet". Foto: Anna-Karin Nilsson / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Miljöpartiets partisekreterare Anders Wallner svarar i en kommentar till Expressen: "Det som Lars Nicander säger är något som vi tar på stort allvar. Extremism har inte någon plats i Miljöpartiet". Foto: Anna-Karin Nilsson / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Lars Nicander vid Försvarshögskolan till TV4 Nyheterna att det som Miljöpartiet utsatts för de senaste åren påminner om hur Sovjet försökte infiltrera partier och rörelser i väst under kalla kriget. Foto: Pressbild / PRESSBILDLars Nicander vid Försvarshögskolan till TV4 Nyheterna att det som Miljöpartiet utsatts för de senaste åren påminner om hur Sovjet försökte infiltrera partier och rörelser i väst under kalla kriget. Foto: Pressbild / PRESSBILD
Lars Nicander vid Försvarshögskolan till TV4 Nyheterna att det som Miljöpartiet utsatts för de senaste åren påminner om hur Sovjet försökte infiltrera partier och rörelser i väst under kalla kriget. Foto: Pressbild / PRESSBILD

Forskare: MP kan ha infiltrerats av islamister

Publicerad

Miljöpartiet kan ha infiltrerats av islamister.

Forskaren Lars Nicander ser likheter med hur Sovjetkommunismen försökte ta över partier i väst inifrån under det kalla kriget.

– Lite av samma metodik tycker jag mig se i Miljöpartiet där folk som visar Muslimska brödraskapets tecken har hamnat just där, säger Lars Nicander.

Lars Nicander är chef på Centrum för asymmetriska hot och terrorismstudier vid Försvarshögskolan och en erfaren forskare kring påverkansoperationer och terrorism.

Nu säger han till TV4 Nyheterna att det som Miljöpartiet utsatts för de senaste åren påminner om hur Sovjetkommunismen försökte infiltrera demokratiska partier i väst under kalla kriget.

Till Expressen säger Lars Nicander att han tror att islamister kan ha sökt sig till Miljöpartiet för att lättast kunna söka inflytande.

– Lite av samma metodik tycker jag mig se i Miljöpartiet där folk som visar Muslimska brödraskapets tecken har hamnat just där.

MP extra sårbart

Lars Nicander ser Miljöpartiet som ett ungt parti som är välmenande och inkluderande. Men han menar att det är naivt och kan göra partiet extra sårbart genom bristande bakgrundskoll av företrädarnas värdegrund.

– Inget parti är immunt mot det här att folk kommer in med olika agendor och man vill vara snäll och vänlig och granskar kanske inte värdegrunden som jag menar att man måste göra. Står du för demokrati eller inte? säger Lars Nicander.

Miljöpartiets partisekreterare Anders Wallner svarar i en kommentar till Expressen:

"Det som Lars Nicander säger är något som vi tar på stort allvar. Extremism har inte någon plats i Miljöpartiet".

Den före detta S-toppen Nalin Pekgul är inne på samma spår som Nicander. I en intervju med TV4 Nyheterna på torsdagen berättar hon att hon pratat med flera miljöpartister i Stockholm som redan för sju åtta år sedan larmat om att det förekom personer med islamistiska idéer i partiet.

– Att inte skaka hand med kvinnor är en del av islamisternas ideologi, det här tar Gustav Fridolin inte tydligt avstånd från. Det är mycket bekymmersamt, jag tycker inte att MP kan vara med i regeringen, säger Nalin Pekgul till TV4.

MP-politiker gjorde islamisttecken

I sociala medier har bilder spridits när Salahaden Raoof, språkrör för Grön ungdoms lokalförening i Malmö gör det så kallade rabiatecknet, som kopplas till islamistiska muslimska brödraskapet.

Händelsen fångades på bild bakom SVT-programledaren Anne Lundberg under ett seminarium i Almedalen 2015.

Rabiatecknet grundar sig i de egyptiska protesterna 2013 och förknippas med den islamistiska organisationen Muslimska brödraskapet.

Salahaden Raoof, språkrör för Grön ungdoms lokalförening i Malmö.

– Tecknet började användas efter massakern på rabiaplatsen i augusti 2013 av Muslimska brödraskapet. Rabia betyder fyra på arabiska och det är samma namn som torget. Det var en symbol för att minnas det som hände på torget, säger Magnus Norell, forskare som inriktat mycket av sin forskning på terrorism och Mellanöstern.

Efter massakern på rabiaplatsen har tecknet blivit förknippat med att visa stöd för Muslimska brödraskapet.

"Ingen koppling till muslimska brödraskapet"

Magnus Norell vill inte uttala sig om lämpligheten för en politisk företrädare att göra tecknet.

– Jag vet ingenting om den här personen, så jag vill inte säga något om det här fallet. Jag har ingen synpunkt. Det är en symbol och ett tecken på att man stöder muslimska brödraskapet, säger han.

I ett mejl till Expressen skriver Raoof att han använde symbolen som en symbol för att uttrycka solidaritet med offren för massakern på rabiaplatsen.

– Jag vill förtydliga att jag har inte har någon som helst koppling eller sympati till muslimska brödraskapet eller någon annan grupp och tar fullständigt avstånd från dem. Jag använde symbolen som ett uttryck endast för solidaritet med offren för en massaker.

Han fortsätter i mejlet:

– Jag ber om ursäkt för att ha använt en symbol som tolkas som stöd till muslimska brödraskapet och jag kommer inte använda den igen.

Har bett om ursäkt

Hanna Lidström är språkrör för Grön ungdom på nationell nivå. Hon berättar att hon haft ett samtal med Raoof där han bett om ursäkt.

– Det är ett tecken vi inte tycker att man ska använda. Han säger själv att han har använt tecknet för att visa solidaritet för offren i en massaker, men inte förstått att det kan tolkas som sympatier för det muslimska brödraskapet och han har bett om ursäkt och sagt att han inte ska använda det igen, säger han.

Även den förre bostadsministern Mehmet Kaplan, MP, har fångats på bild när han gör rabbiatecknet. Även den bilden har fått spridning på sociala medier den senaste tiden.

Expressen har under fredagen sökt Kaplan utan framgång.

Före detta bostadsministern Mehmet Kaplan.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag