Anders Olsson, Akademiens tillfällige ständige sekreterare. Foto: JONAS EKSTRÖMER/TTAnders Olsson, Akademiens tillfällige ständige sekreterare. Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT
Anders Olsson, Akademiens tillfällige ständige sekreterare. Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT
Svenska Akademien kritiseras. Foto: JANERIK HENRIKSSON/TTSvenska Akademien kritiseras. Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT
Svenska Akademien kritiseras. Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT

Forskare kritiserar Akademien

Publicerad

Mer än 100 forskare sluter nu upp i kritiken mot Svenska Akademien. 

De anser inte att Akademien kan bedriva verksamheten på ett värdigt och adekvat sätt, skriver de i DN:

"Drivande krafter har valt att under mer än tjugo års tid negligera anklagelser om sexuella övergrepp", står det bland annat i uppropet. 

I uppropet i Dagens Nyheter skriver de bland annat:

"I och med de senaste månadernas ovärdiga händelser vill vi, som är verksamma inom litteratur-, teater- och språkvetenskap med angränsande fält, uttrycka vår starka oro över Akademiens trovärdighet och framtid."

 

LÄS MER: GW:s vassa sylvassa kritik mot Anders Olsson

 

De skriver vidare och hänvisar till medierapporteringen om Svenska Akademien att flera ledamöter satt egna intressen främst – i stället för att ta ansvar för institutionen.  

"Negligerat anklagelser"

"Drivande krafter har valt att under mer än tjugo års tid negligera anklagelser om sexuella övergrepp. Man har uttryckligen nonchalerat vittnesbörd från de kvinnor som berättat om vad de utsatts för, och odlat en tystnadskultur som uppvisar alla tecken på nepotism, jäv och vänskapskorruption", skriver de vidare i Dagens Nyheter.

 

LÄS MER: Nyckelperson lämnar också Svenska Akademien 

 

Forskarna anser att det reformarbete som Sara Danius gjort i Akademien måste återupptas för att "Svenska Akademien kan bli den öppna, kulturbärande och kulturvårdande institution som dagens samhälle så väl behöver."

Bland de undertecknande forskarna finns till exempel Alma-prisets juryordförande Boel Westin, litteraturprofessorn Kerstin Rydbeck och litteraturforskaren Lydia Wistisen. 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag