Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Forskare kritiserar Akademien

Anders Olsson, Akademiens tillfällige ständige sekreterare. Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT
Svenska Akademien kritiseras. Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT

Mer än 100 forskare sluter nu upp i kritiken mot Svenska Akademien. 

De anser inte att Akademien kan bedriva verksamheten på ett värdigt och adekvat sätt, skriver de i DN:

"Drivande krafter har valt att under mer än tjugo års tid negligera anklagelser om sexuella övergrepp", står det bland annat i uppropet. 

I uppropet i Dagens Nyheter skriver de bland annat:

"I och med de senaste månadernas ovärdiga händelser vill vi, som är verksamma inom litteratur-, teater- och språkvetenskap med angränsande fält, uttrycka vår starka oro över Akademiens trovärdighet och framtid."

 

LÄS MER: GW:s vassa sylvassa kritik mot Anders Olsson

 

De skriver vidare och hänvisar till medierapporteringen om Svenska Akademien att flera ledamöter satt egna intressen främst – i stället för att ta ansvar för institutionen.  

"Negligerat anklagelser"

"Drivande krafter har valt att under mer än tjugo års tid negligera anklagelser om sexuella övergrepp. Man har uttryckligen nonchalerat vittnesbörd från de kvinnor som berättat om vad de utsatts för, och odlat en tystnadskultur som uppvisar alla tecken på nepotism, jäv och vänskapskorruption", skriver de vidare i Dagens Nyheter.

 

LÄS MER: Nyckelperson lämnar också Svenska Akademien 

 

Forskarna anser att det reformarbete som Sara Danius gjort i Akademien måste återupptas för att "Svenska Akademien kan bli den öppna, kulturbärande och kulturvårdande institution som dagens samhälle så väl behöver."

Bland de undertecknande forskarna finns till exempel Alma-prisets juryordförande Boel Westin, litteraturprofessorn Kerstin Rydbeck och litteraturforskaren Lydia Wistisen. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!