Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Forskare: Kombinationen som kan bota coronan

Läkemedlet kan snart ges till svenska patienter.
Nu är kombinationen inne på fas-2, innan ett eventuellt godkänande.
Foto: SVEN LINDWALL

En ny studie som tagits fram av bland annat forskare på Karolinska institutet visar att en kombination av medicinen remdesivir och ett helt nytt läkemedel kan bota covid-19. 

Den nya substansen ska nu testas på 200 coronapatienter, skriver Svenska Dagbladet.

Läkemedlet remdesivir togs ursprungligen fram mot ebolaviruset. I dag används den redan till viss utsträckning i Sverige för att korta sjukdomsförloppet hos coronapatienter. 

Nu är det alltså flera forskare som har testat att kombinera remdesivir tillsammans med en substans som ännu inte är godkänd – vilket har visat god effekt. 

Kombinationen visade sig kunna hämma virusets spridning samt minska virusmängden – vilket kan betyda att coronapatienter kan få ett snabbare tillfrisknande, enligt resultatet som publicerades i tidskriften EMBO Molecular Medicine

Flera av forskarna bakom studien kommer från Karolinska institutet.
Foto: SVEN LINDWALL

Nästa fas är mycket kostsam

Substansen som ännu inte är godkänd, genomgår nu en fas 2-studie där den testat på 200 coronapatienter, skriver SvD. 

Innan ett godkännande krävs en storskalig undersökning som är mycket kostsam att göra. 

Dock stod det klart i veckan att WHO tar bort remdesivir från listan över rekommenderade behandlingar mot covid-19, då den inte visat sig leda till minskad dödlighet. 

Än så länge använder man fortfarande läkemedlet i Sverige – då man fortfarande anser att läkemedlet förkortar sjukhustiden för patienter med syrgasbehandling. 

SE MER: 

Sverige tecknade under tisdagen ett avtal om att köpa 4,5 miljoner doser vaccin av Pfizer, genom ett EU-avtal.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.