Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Forskare: Ingen risk för ”återsmitta” av covid-19

Allt fler länder börjar öppna det som tidigare varit stängt.
Italien lättade på sina restriktioner tidigare i veckan. Här kan invånare i Milano ses åter gå på gatorna.
Foto: DUILIO PIAGGESI/SHUTTERSTOCK / DUILIO PIAGGESI/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

Det blir lätt många mörka rubriker på grund av coronavirusets framfart i samhället.

Men det finns även positiva nyheter att uppmärksamma. 

Vaccin mot diabetes på gång

Virusforskare vid Tammerfors universitet, Jyväskylä universitet och Karolinska institutet i Sverige håller på att ta fram ett diabetesvaccin tillsammans, rapporterar Yle.

Virusinfektioner anses kunna ha en koppling till diabetes av typ 1, vilket uppskattningsvis 50 000 svenskar har, och därför jobbar man på att ta fram ett vaccin som stoppar så kallade enterovirus.

Vaccinerna har testats på djur och där har man lyckats skydda infekterade möss, samt apor som delar stora delar av sitt dna med människan, från att insjukna i diabetes typ 1. 

Snart ska ett amerikanskt läkemedelsföretag testa vaccinet på människor, skriver Yle.

– Vi hoppas att vaccinet visar sig vara effektivt och att man kan ge det till barn, säger Malin Flodström-Tullberg, diabetesprofessor vid Karolinska institutet, till Yle.

Inte troligt att man kan bli smittad igen, hävdar forskare

Enligt sydkoreanska forskare visar studier att man inte kan bli smittad av covid-19 kort efter att man redan har varit sjuk.

Det då patienter uppgetts ha testats positivt efter att ha friskförklarats.

Nyhetsbyrån Reuters skriver att det ska röra sig om felaktiga positiva testresultat. Det beror troligtvis på att rester av viruset har funnits kvar hos de aktuella patienterna – men att de trots de inte ska ha varit smittsamma.

Får lön – trots inställda jobb

Många sommarjobb landet över är inställda på grund av coronavirusets spridning. Nu har Stockholms stad gått ut med att man betalar ut lön ändå till de ungdomar som har skrivit på kontrakt för sommarjobb.

Även Göteborg går i samma tankar, rapporterar Sveriges Radio. 

– Vi befinner oss i ett osäkert läge. Vi kan inte spå in i framtiden exakt hur det kommer att se ut med smittspridningen när sommaren kommer. Därför vill vi nu redan tala om det för ungdomarna att om något händer när avtal redan är påskrivna, då är det inte ungdomarna som ska behöva ta den risken utan då är det självklart så att vi betalar ut lönen i alla fall, säger Karin Ernlund, centerpartistiskt arbetsmarknadsborgarråd i Stockholm, till Sveriges radio.

Italien säger att coronaviruset har förändrats

Enligt amerikanska forskare har man upptäckt en utvecklad, mer farlig stam av covid-19 som fått spridning i USA.

Samtidigt meddelar Italien att det virus som dominerar spridningen i landet just nu inte är lika farligt som när covid-19 först drabbade landet för ett par månader sedan.

– Viruset verkar vara mindre aggressivt nu, säger Giuseppe Remuzzi, chef för forskningsinstitutet Mario Negri, till tidningen Ilgiorno.

– Till sjukhuset i Bergamo är fallen vi får in allt mindre allvarliga och från andra sjukhus rapporterar man också att de nya patienterna är mindre svårt sjuka.

Man vet inte om det är viruset som har förändrats eller om det är belastningen för varje patient som har förändrats.

– Det ter sig som en helt annan sjukdom än den som gjorde så att vår sjukvård sattes på hårda prov. 

Tillsammans vill länderna skapa en resezon över det tasmanska havet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.