Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Forskare i Ryssland vill förbjuda homeopati

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
I homeopatiska preparat är den aktiva substansen utspädd i vatten till den grad att man svårligen ens kan hitta några verksamma molekyler kvar.
Foto: Colourbox / COLOURBOX

MOSKVA. Ryska forskare vill förbjuda homeopati i offentliga sjukhus, men enligt en ny opinionsundersökning är frågan en vattendelare.

Enligt statliga opinionsinstitutet VTsIOM stöder 46 procent av ryssar ett förbud medan lika många är emot det.

Ryska vetenskapsakademin gick förra veckan ut hårt mot homeopatisk vård och beskrev den typen av ”alternativ medicin” som en hälsofara. Man slår också fast att det är pseudovetenskap, och internationell forskning har inte hittat vetenskapliga belägg för att metoden fungerar.

”Behandling med superlåga doser av olika substanser i homeopatin har ingen vetenskaplig grund”, skriver organisationen i ett uttalande.

”Denna slutsats bygger på en grundlig genomgång av artiklar i vetenskapliga publikationer, rapporter om klinisk forskning och sammanfattningar vid systematisk översyn”.

Regeringen utreder förbud

I homeopatiska preparat är den aktiva substansen utspädd i vatten till den grad att man svårligen ens kan hitta några verksamma molekyler kvar.

Vetenskapsakademin, som är Rysslands högsta vetenskapliga myndigheter, kräver nu att homeopati stoppas vid offentliga sjukhus.

Hälsodepartementet i Ryssland har lovat att utreda frågan, eftersom bara bevisat effektiv behandling ska användas i offentlig vård.

– Därmed kommer en arbetsgrupp att bildas på order av hälsominister Veronica Skvortsova, säger departementets talesman Oleg Salagaj enligt nyhetsbyrån Interfax.

Ryssar delade

Frågan är vad ryska folket då anser, och enligt det statligt kontrollerade opinionsinstitutet VTsIOM verkar frågan dela ryssar i två lika stora grupper.

Enligt en undersökning från VTsIOM säger 46 procent av de svarande att de skulle stöda det förbud vetenskapsakademin kräver. Men lika många – 46 procent – är emot det. Åtta procent säger sig ha svårt att svara.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.