Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Forskare hittade groda man trodde var utrotad

Sötchocken – här får djuren äntligen roa sig i snön.
Grodan, ”devil-eyed”, har bara setts till en gång tidigare, vilket gjorde att man trodde den var utrotad.
Foto: Steffen Reichle / Conversation International

Samtidigt som det rapporteras om att allt fler djurarter hotas av utrotning har forskare gjort spännande upptäckter i Bolivia.

Bland annat en groda man bara sett en enda gång tidigare för ungefär 30 år sedan.

Forskare från den ideella miljöorganisationen Conservation International har sökt i den andinska dimskogen efter nya insektsarter.

Under den två veckor långa forskningsresan hittade gruppen flera spännande arter, bland annat en tio millimeter stor groda, en typ av orkidé samt en ny art av näsgropsormen, enligt Good News Network.

Forskarna gjorde även två upptäckter de inte hade räknat med.

En fjärilsart som inte synts till på ett århundrade dök plötsligt upp framför dem. Samtidigt fick de även syn på grodarten som kallas ”devil-eyed”, som endast setts till en gång tidigare för ungefär 30 år sedan.

– Det var väldigt spännande, man hade bara antagit att den var utrotad, men vi fann att den faktiskt var ganska vanlig, säger Trond Larsen från Conversation International till The Guardian.

Grodan och de andra arterna hittades endast fem mil från La Paz, den tredje största staden i Bolivia, vilket förvånade forskarna.

Nya däggdjur i Australien

I höstas hittade den australiska professorn Andrew Krockenbergs team två helt nya däggdjur i Australien.

Studien som bevisar de två nya arterna av jätteflygfalangerna har publicerats i tidskriften Nature och anses vara viktig då djurens population minskat kraftigt på senare tid.

Jätteflygfalangerna tillhör ringsvanspungråttorna, som bor i skogarna på Australiens östkust. De har stora öron och lång ullig pälssvans.

Pungdjuren brukade vara väldigt vanliga i Australien - men på grund av naturkatastrofer, avverkning och klimatförändringar blir de alltmer sällsynta, enligt Victorias miljöbyrå. 

Här är Australiens förstfödda koala sedan skogsbränderna.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.