En rysk forskare tror att det finns liv på Venus. Foto: Sven Kaestner/AP
En rysk forskare tror att det finns liv på Venus. Foto: Sven Kaestner/AP

Forskare hävdar: Finns liv på Venus

Publicerad
Uppdaterad
En ansedd rysk forskare hävdar att han hittat liv på Venus - på 30 år gamla bilder.
79-årige professor Leonid Ksanfomaliti tycker sig bland annat se en skorpionliknande insekt.
Det är efter att ha analyserat bilder tagna av den sovjetiska rymdsonden, Venus-13, som landade på planeten 1982, som Leonid Ksanfomaliti vid rymdforskningsinstitutet i Moskva nu påstår att det finns tecken på liv på Venus.
På bilderna kan man, enligt professorn, se drag av en rund skiva och en skorpion. Dessutom ser objekten ut att ändra läge från bild till bild, uppger The Telegraph.
– Låt oss glömma de nuvarande teorierna om att det inte existerar liv på Venus, låt oss helt djärvt föreslå att föremålens morfologiska drag tillåter oss att säga att de lever, säger han till magasinet Solar System Research.
Leonid Ksanfomaliti är medlem av den ryska vetenskapsakademin. På 1970- och 1980-talen arbetade han med Sovjets obemannade rymdfärder till Venus.

Suddig bild

Påståendena tillbakavisas av Nasa som hävdar att de halvcirkelformade föremålen på två olika bilder i själva verket är kameralinsskydd, som trillat av efter landningen. Rymdsonden Venus-13 hade en kamera på framsidan och en på baksidan. Det rör sig därför om två olika föremål – och inte ett som ändrat läge, uppger msnbc.com.
Det skorpionliknande föremålet finns enligt Nasa inte på originalbilden, och är helt enkelt resultatet av en oskarp bild.
Yttemperaturen på Venus är 464 grader, enligt Ria Novosti.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag