Foto: Lasse Svensson
 Foto: Lasse Svensson

Forskare har upptäckt spår av uppäten planet

Publicerad

Forskare har hittat spår av en planet som ätits upp av sin egen stjärna.

I framtiden väntas samma sak hända med jorden, skriver DN.

I Astrophysical Journal redovisar en grupp från Spanien, Polen och USA upptäckten av planeten.

Planeten, som nu har försvunnit, kretsade tidigare runt en röd jättestjärna kallad BD+48 740 i stjärnbilden Perseus, skriver DN.

Det var när gruppen undersökte ljuset från den röda jätten som man upptäckte ett grundämne som inte borde finnas där, litium. Litium bildades framför allt vid Big bang för nästan 14 miljarder år sedan och klarar sig inte någon längre tid inne i en stjärna. Däremot kan en planet utlösa en produktion av litium om den skulle förstöras av sin sol.

BBC rapporterar om upptäckten i dag.

Ett annat tecken på att det handlar om spår från en röd planet som syns på spektrogrammen är att en annan planet, som cirklar runt samma stjärna, har fått en oval bana. Detta kan förklaras av att en grannplanet har försvunnit.

Samma öde för jorden

Det är inget nytt att solar äter upp sina planeter. Det som däremot är helt nytt är att forskare för första gången kunnat se de direkta spåren av en sådan händelse, enligt DN.

Om fem miljarder år kommer jorden att gå samma öde till mötes, då solen expanderat till en röd jätte och slutligen, innan den faller samman till en vit dvärg, lyser med en styrka som är 3 000 gånger starkare än den gör i dag.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag