Forskare har upptäckt spår av uppäten planet

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Lasse Svensson

Forskare har hittat spår av en planet som ätits upp av sin egen stjärna.

I framtiden väntas samma sak hända med jorden, skriver DN.

I Astrophysical Journal  redovisar en grupp från Spanien, Polen och USA upptäckten av planeten.

Planeten, som nu har försvunnit, kretsade tidigare runt en röd jättestjärna kallad BD+48 740 i stjärnbilden Perseus, skriver DN.

Det var när gruppen undersökte ljuset från den röda jätten som man upptäckte ett grundämne som inte borde finnas där, litium. Litium bildades framför allt vid Big bang för nästan 14 miljarder år sedan och klarar sig inte någon längre tid inne i en stjärna. Däremot kan en planet utlösa en produktion av litium om den skulle förstöras av sin sol.

BBC rapporterar om upptäckten i dag.

Ett annat tecken på att det handlar om spår från en röd planet som syns på spektrogrammen är att en annan planet, som cirklar runt samma stjärna, har fått en oval bana. Detta kan förklaras av att en grannplanet har försvunnit.

Samma öde för jorden

Det är inget nytt att solar äter upp sina planeter. Det som däremot är helt nytt är att forskare för första gången kunnat se de direkta spåren av en sådan händelse, enligt DN.

Om fem miljarder år kommer jorden att gå samma öde till mötes, då solen expanderat till en röd jätte och slutligen, innan den faller samman till en vit dvärg, lyser med en styrka som är 3 000 gånger starkare än den gör i dag.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.