Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Coronasmittad kvinna flydde från sjukhuset

Tjugo bekräftade coronafall på kryssningsfartyget utanför Japan.
Forskare har nått ett genombrott i kampen mot coronavirus, skriver Sky News.
Foto: BORIS ROESSLER / AP TT NYHETSBYRÅN
Ett vaccin ska kunna testas på djur kommande vecka.
Foto: STEVE CHO/PENTA PRESS/SHUTTERSTOCK / STEVE CHO/PENTA PRESS/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
I Kina har polisen anhållit flera personer som trotsat karantänsinstruktionerna eller som ljugit om att de rest till områden som drabbats av corona.
Foto: TASS / MAXIM SLUTSKY/TASS/SIPA USA SIPA USA
Två lyxfartyg har satts i karantän.
Foto: JEROME FAVRE / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Med över 24 000 smittade globalt på onsdagen, visade sig det misstänkta fallet i Blekinge inte vara corona.

I Österrike har en kvinna som inväntade provresultat för smittan rymt från ett sjukhus, skriver CNN.

Samtidigt kan forskare ha nått ett genombrott i kampen mot det nya viruset.

På onsdagen meddelade forskare i Storbritannien att man gjort en upptäckt som gör att utvecklingstiden för att ta fram ett vaccin har kortats drastiskt.

I stället för att utveckla ett vaccin i två till tre år kan det nu ta 14 dagar, skriver Sky News. 

Robin Shattock, professor vid Imperial college i London, säger att han redan nästa vecka kan testa vaccinet på djur. Till sommaren planerar han att fortsätta studierna på människor, om testerna faller väl ut. 

Vaccinet kommer inte hinna hjälpa mot det utbrott vi ser just nu – men om det kommer ytterligare ett kan det bli avgörande för att begränsa spridningen. 

– Vi kan komma att se en andra våg komma globalt och om det kommer ett vaccin kan det hjälpa till och tackla det, säger Robin Shattock till Sky News. 

I Kina finns det uppgifter om att forskare vid universitetet i Zhejiang har tagit fram en effektiv medicin mot viruset. Uppgifterna har inte kunnat verifieras, skriver Reuters. 

Antalet smittade av coronaviruset i världen är nu uppe i 24 500. 

Kvinna flydde i Österrike

I Österrike rymde en kvinna som misstänks vara smittad av corona och som inväntade provresultatet på ett sjukhus, skriver CNN.  

Den 31-åriga kvinnan har vårdats på sjukhus i Salzburg sedan i tisdags. På onsdagsmorgonen rymde hon från sjukhuset för att sedan hittas i sitt hem. Hon vårdas nu återigen, och sjukhuset har begärt polisövervakning. 

Det är oklart varför hon flydde. Myndigheterna försöker nu ta reda på vilka hon kan ha haft kontakt med under sin tid på flykt. 

Hongkong sätter personer från fastlandet i karantän

På onsdagen meddelade även Hongkongs ledare Carrie Lam att resenärer som kommer till Hongkong från Fastlandskina kommer att sättas i karantän, skriver Bloomberg. Det kommer att gälla inresande från flygplatsen.

Karantänen ska börja gälla från och med midnatt den 8 februari. Lam kallade virusets spridning för ”oroande”, och säger att personerna kommer att sättas i karantän i hemmet. Personerna kommer att förses med en typ av armband, så att myndigheter kan övervaka dem under perioden. 

– De följande två veckorna är kritiska, säger Carrie Lam.

Misstänkt fall i Blekinge var inte corona 

I Sverige har hittills ett fall av corona bekräftats. Kvinnan i 20-årsåldern hade besökt Wuhanområdet i Kina, där coronaviruset först upptäcktes och kom till Sverige den 24 januari. Hon vårdas nu på en infektionsklinik i Jönköping. 

Ytterligare ett misstänkt fall utreddes i Blekinge. På onsdagen meddelar region Blekinge att provsvaren visade negativt, patienten är inte smittad av corona.

”Patienten isolerades på infektionskliniken på grund av symtom på luftvägsinfektion efter att nyligen ha vistats i Kina vilket ledde till en misstanke om coronasmitta. Men provsvaret var negativt, det vill säga patienten hade inte coronavirusinfektion”, skriver regionen i ett pressmeddelande. 

Passagerare fast på färjor

1 800 passagerare på ett fartyg i Hong Kong har satts i karantän efter att tidigare resenärer visat sig bära på viruset, rapporterar CNN. 

Fartyget hade tidigare gått från Kina till Vietnam, då med fler än 4 000 passagerare. Kryssningen avslutades den 24 januari, och tre av passagerarna visade sig senare bära på viruset. Samma besättning fortsatte jobba på kryssningen som nu befinner sig i Hongkong, och 30 av dem ska ha känt av symptom. 

De ska nu undersökas på sjukhus i Hongkong, medan passagerare och den övriga besättningen ska genomgå hälsokontroller ombord.

Dessutom har 3 500 passagerare ombord på lyxkryssaren Diamond Princess satts i karantän efter att en resenär som tidigare varit på fartyget testats positivt för coronaviruset, uppger Bloomberg. Det står klart att minst 10 personer ombord har smittats.

TV: Första bekräftade fallet av coronavirus från Wuhan upptäckts i Sverige

Professor Björn Olsen om det första bekräftade fallet av coronavirus i Sverige.

TV: Experten om sammanträffandet: ”Kan bli riktigt dåligt för ölmärket Corona”

Statistik från google visar en drastisk ökning på sökningen

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.