Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Forskare: Getter
har också dialekt

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
De här bergsgetterna ser ut att kommunicera på något sätt. Men vem vet, kanske har de svårt att begripa varandras dialekter?

En bräkande get från Stockholm kanske snarare breker.

Ny forskning visar att getter är ett av få djur som pratar med dialekt.

Ett forskarlag från Queen Mary University i London har upptäckt att getter kan utveckla dialekter, skriver The Telegraph.

Enligt forskarna så talade getter som flyttat från sina syskon till andra grupper med en annan dialekt, vilket motsäger tidigare teorier om att de olika lätena berodde på genetik.

Fler djur?

Enligt forskarna är det den första studien som visar att däggdjur kan utveckla dialekter från sin omgivning.

– Vi upptäckte att syskon producerade liknande läten, vilket inte är förvånade. Men lätena av getungar som växte upp i samma sociala grupp var också lika varandra och blev mer lika när de blev äldre, förklarar forskaren Elodie Briefer, som ledde studien, för The Telegraph.

Studien har tagits emot väl i forskarkretsar och många frågar sig nu om flera djur pratar med dialekt. Tidigare har man trott att bara människor, elefanter och delfiner gjorde det.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.