Forskare förnekar fusk i Umeå

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

UMEÅ.  Han anklagas för att ha fuskat fram en vetenskaplig sensation. 

Men nu går den kinesiske gästforskaren Tao Huang till angrepp mot SLU. 

Hela forskargruppen var enig om att inte redovisa alla resultat, påstår han enligt Västerbottens-Kuriren.

Fuskbråket handlar om en artikel i tidskriften Science, där forskare från SLU kunde förklara varför växter blommar. Orsaken var en rörlig budbärarmolekyl, enligt forskarna.

 Som huvudförfattare stod Tao Huang – som nu alltså anklagas för att systematiskt ha uteslutit forskningsresultat som talade emot hans upptäckt. 

 I ett brev till SLU försvarar sig Tao Huang och menar att alla var lika delaktiga:

 - Hade jag velat fuska om resultatet hade jag redan kastat bort mätningarna från början från den senaste gruppen. Vi har diskuterat frågan i professor Ove Nilssons grupp tillsammans. Då kom inga invändningar mot uteslutande av resultat fram, skriver han enligt VK.

Knappt informerats

 Huang påstår att han knappt fått någon information om att artikeln om upptäckten skickats till Science. Han anklagar dessutom resten av forskargruppen för att medvetet placerat honom som huvudförfattare, eftersom de visste konsekvenserna av att utesluta resultat. 

 - Har professor Ove Nilsson som ”corresponding author” på artikeln inte granskat uteslutande resultat i den senare gruppen innan han skickade artikeln till publicering? frågar sig Tao Huang. 

 Enligt VK medger Tao Huang att redovisningen av resultaten inte varit korrekt, men han vidhåller att han inte fuskat. 

 Tao Huang har sagt upp sig från sitt jobb som professor vid ett kinesiskt universitet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.