Det första landet som drabbades av coronaviruset var som bekant Kina.
Nu försöker forskare där få svar på frågan: Är det möjligt att förhindra en andra våg av covid-19 att sprida sig om tillräckligt många personer tillfrisknat och blivit immuna – alltså om flockimmunitet råder?
Vid ett av de största sjukhusen i Wuhan, staden där viruset har sitt ursprung, genomgick nyligen tusentals friska personer tester för att undersöka om de utvecklat antikroppar mot viruset.
Det skulle indikera att de nu är immuna.
Bara två-tre procent immuna av tusentals testade
8 300 personer testades och endast två-tre procent av dem hade utvecklat antikroppar. Något som skulle kunna betyda att antalet smittade personer i Wuhan antagligen är betydligt fler än de officiella siffrorna.
Och inte tillräckligt för att grupp- eller flockimmunitet ska infinna sig.
– Vi är långt ifrån att ha nått flockimmunitet. Så ett vaccin kan vara vårt sista hopp, säger Wang Xinghuan, chef för Zhongnansjukhuset i Wuhan, till Wall Street Journal, enligt Dagens industri.
Liknande tester genomförs nu i hela Kina.
”Flockimmunitet löser inte problemet”
Det mesta talar för att flockimmunitet än så länge är ett tunt strå att försöka hålla sig fast i. Mer än hälften av befolkning i ett samhälle behöver vara immun eller vaccinerad för att ett virus ska dö ut.
– Flockimmunitet kommer inte att lösa problemet. Vi har inte bevis för att om man smittats en gång att man är immun resten av livet, sade Zhong Nanshan, en av Kinas mest framstående epidemiologer, under en presskonferens i Peking förra månaden.
Och nu kommer också uppgifter om att friskförklarade åter kan insjunka i covid-19.
I till exempel Sydkorea har 163 personer som ansågs friska senare testats positiva igen. Detta enligt landets hälsomyndighet.
Även i Hongkong och Vietnam har det rapporterats om friskförklarade personer som än en gång smittats av viruset.
LÄS MER: 5 experter svarar: Då kan coronakaoset vara över