Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Forskare: Fisk kan ge svar på hur åldrandet stoppas

Den afrikanska killifisken kan pausa sitt åldrande.
Foto: Skärmdump / Science magazine/Youtube
Fiskens egenskap kan bidra till förståelse om hur man bromsar människors åldrande.
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN

En liten akvariefisk kan ge svar på en fråga som ställts i århundraden – nämligen hur man stoppar åldrandet.

Killifisken kan pausa sin egen utveckling, och nu undersöker forskare om egenskapen kan överföras till människor, rapporterar The Independent.

– Naturen har identifierat ett sätt att pausa klockan, säger forskaren Anne Brunet till tidningen.

Att vi människor blir äldre kan ses som ett av livets mest naturliga skeenden. 

Men för den afrikanska killifisken är åldrandet snarare ett alternativ än ett faktum. Fisken kan nämligen pausa sin utveckling i månader – eller år.

I en studie som publicerats i tidsskriften Science beskriver forskare hur killifisken avaktiverar vissa gener, vilket gör att den inte åldras. Under pausen påverkas varken djurets fertilitet eller livslängd, skriver The Independent.

Och forskarna menar att fiskens egenskaper skulle kunna ge svar på hur man bromsar åldrandet även hos människor.

”Ett sätt att pausa klockan”

Förhoppningen är att kunna använda kunskapen i behandlingen av åldersrelaterade sjukdomar, samt för att bevara mänskliga organ.

Naturen har identifierat ett sätt att pausa klockan, säger Anne Brunett, forskar vid Stanford universitetet i Kalifornien, USA, till The Independent.

Enligt forskarna bakom studien spelar proteinet CBX7 en central roll när fisken pausar sitt åldrande. Om proteinet manipuleras kan det vara möjligt att använda även för behandling av människor.

– Eftersom celler och vävnad förtvinar med åldern, kan man spekulera om att den här förståelsen skulle vara hjälpsam i att identifiera strategier för att bevara vävnad och organ bättre, säger Anne Brunett till The Independent.

Den afrikanska killifisken tillhör artgruppen tandkarpar. Fisken är populär att ha i akvarium, om än den är relativt sällsynt i svenska djuraffärer.

Trots att killifisken kan pausa sitt åldrande har den en ganska kort livslängd. Vanligtvis lever fisken i mellan tre till nio månader.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.