Enligt forskarna är den nionde planeten en gigantisk isplanet långt utanför Plutos bana. Foto: Caltech/R. Hurt
Enligt forskarna är den nionde planeten en gigantisk isplanet långt utanför Plutos bana. Foto: Caltech/R. Hurt

Forskare: Finns bevis för en nionde planet

Publicerad

Forskare i USA meddelade på onsdagen att de hittat bevis för att det finns en nionde planet i vårt solsystem.

Enligt forskarna rör det sig om en gigantisk isplanet långt utanför Plutos bana.

– Vi trodde inte på resultaten själva först, säger astronomen Michael Brown, enligt Washington Post.

År 2006 degraderas Pluto från planet till dvärgplanet. Men nu kan forskare ha hittat dess ersättare som den nionde planeten i vårt solsystem.

Det är astronomer på California Institute of Technology som säger sig ha hittat bevis för att en gigantisk isplanet ska finnas - långt, långt ut i vårt solsystem.

Enligt forskarna borde det ta mellan 10 000 och 20 000 år att åstadkomma en hel bana runt solen.

– Vi trodde inte på resultaten själva först, säger astronomen Michael Brown, enligt Washington Post.

Ännu har de inte sett den, men de bedömer att förhoppningarna är goda.

– Vi har tittat efter den ett tag nu, men himlen är ganska stor. Vi vet dess bana, men vi vet inte var den befinner sig på banan, säger Michael Brown, som tillsammans med Konstantin Batygin, skrivit om "planeten".

Den ska i så fall vara mellan fem och tio gånger så stor som jorden.

"Definitivt en planet"

Bevis för att "planet nio" ska finnas säger de sig ha hittat från nyligen upptäckta dvärgplaneter och andra små objekt i det yttre solsystemet.

Deras banor förefaller påverkas av gravitationen av en dold planet, som ska vara denna gigantiska isplanet.

– Det är inte ens en fråga - det är definitivt en planet, säger Michael Brown.

Planeten ska vara 5 000 gånger så stor som Pluto - och därmed borde det inte vara någon diskussion om det ska bedömas som en planet, eller ej, enligt forskarna.

Den ska ha kunnat bevaras osedd på grund av att de yttre delarna av vårt solsystem är mycket mörka.

Kanske är det dags att skriva om läroböckerna igen?

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag