Världshälsoorganisationen WHO höjde i natt varningsnivån för pandemi. Det nya viruset liknar ingenting forskarna sett förut. Foto: Stringer Beijing
Världshälsoorganisationen WHO höjde i natt varningsnivån för pandemi. Det nya viruset liknar ingenting forskarna sett förut. Foto: Stringer Beijing

Forskare: Det liknar inget vi sett tidigare

Publicerad
Uppdaterad
Världshälsoorganisationen WHO höjde i natt varningsnivån för pandemi.
Det nya viruset liknar ingenting forskarna sett förut.
Svinsmittan har gensegment från svin, fågel och människa.
Nu har det nått Europa.
Fem personer testades i går i Sverige för misstänkt svininfluensa. Tre tester skedde hos Smittskyddsinstitutet och två i Malmö enligt Smittskyddsinstitutets metoder.
Testerna var negativa.
Men det behöver inte betyda att svinsmittan inte nått Sverige. I dag kommer resultatet från ytterligare test, enligt Antonio Barragan på Smittskyddsinstitutet.
Samtidigt har svinsmitta konstaterats i Europa.
– Vi har nu bekräftade fall, ett i Spanien och två i Skottland, säger Antonio Barragan.
Befarar pandemi
Sent i går kväll höll WHO presskonferens och höjdes pandemivarningsfasen till en fyra.
Det innebär WHO nu anser att smittspridningen mellan människor är tillräckligt stor för att man ska befara en pandemi.
Nästa varningsfas innebär att smittspridningen är betydande mellan minst två länder.
– Om man vill höja beredskapen så pass mycket så tolkar jag det som om man bedömer att den här infektionen kan ha så kallad pandemisk effekt, säger Antonio Barragan.

Helt nytt virus

Ett virus är komponerat av olika gensegment. Svinviruset H1N1 är ett helt nytt virus som människan ännu inte utvecklat immunitet mot. Enligt Smittskyddsinstitutet är det oroväckande att det sprids från människa till människa.
Viruset är från samma familj som de influensatyper som vanligen cirkulerar, men har en blandning av gensegment som forskarna aldrig sett tidigare.
– När man tittat nära på de här generna verkar det här viruset plockat upp en kombination av svininfluensa, fågelinfluensagener och gener från människoinfluensa.
USA avråder från resor
– Det gör viruset väldigt intressant, men dessvärre säger inte det mycket om hur farligt det är.
Det är redan för sent att slå ut den nya svininfluensan, nu handlar det om skademinimering. Den bedömningen gör Världshälsoorganisationen (WHO). UD har inga planer på att gå ut och avråda människor från resor just nu. Men myndigheter i flera andra länder i Europa avråder nu från resor till Mexiko.
USA:s president Barack Obama hålls under ständig uppsikt sedan han varit i Mexiko under utbrottet. Amerikanska Centers for disease control and Prevention har avrått från alla onödiga resor till Mexiko – samtidigt har landet förstärkt bevakningen vid gränserna
Men fallen i USA talar snarare emot att det skulle vara en farligare än vanlig influensa, enligt Antonio Barragan.
– Det verkar också vara en influensatyp som håller sig till luftvägarna, och det är en väsentlig skillnad mellan svininfluensan och fågelinfluensan, vilket är bra, säger han.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


centerpartiet

Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag