Forskare demonstrerar – för vetenskapen

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
I Sverige hölls manifestationer i flera städer, bland annat i Stockholm.
Foto: Marc Femenia/TT
Demonstranter i Los Angeles håller upp ett plakat med bilder på Donald Trump och texten "klimatförändringarna är riktiga, din solbränna är inte det."
Foto: Mike Nelson / Epa / TT
En demonstrant i Albert Einstein-mask i New York.
Foto: Sait Serkan Gurbuz / AP TT NYHETSBYRÅN
Demonstranter i Los Angeles, Kalifornien.
Foto: Mike Nelson / Epa / TT

Forskare världen över tar upp kampen mot alternativa fakta och vetenskapsförakt.

På lördagen demonstrerade människor jorden runt för vetenskapen.

Initiativet till "March for science" kommer från USA där Trumpadministrationen ifrågasatt bland annat klimatforskning och forskningen hotas av nedskärningar i statsbudgeten.

I Washington samlades tusentals demonstranter som Donald Trumps konvoj var tvungen att passera när han var på väg till ett militärsjukhus. "Sluta att förneka att jorden dör" stod det på ett av plakaten utmed hans väg.

Flera manifestationer i Sverige

Det var bara en av flera manifestationer från Sydney till Accra. I London deltog skådespelaren Peter Capaldi, mer känd som vetenskapshjälten Dr Who. I Ghana använde arrangörerna dagen till undervisning om miljöförstöring på ett lokalt plan. I Sydney krävde demonstranter i vita rockar politiskt stöd för forskningen.

En demonstrant utklädd till Donald Trump i New York sätter jordens framtid på spel.
Foto: Justin Lane / Epa / TT

I Sverige hölls manifestationer för vetenskapen i Stockholm, Göteborg, Uppsala, Umeå och Luleå. I Stockholm samlades runt 2 500 för att manifestera vikten av vetenskap och vetenskaplig kunskap.

– Det var väldigt kul att se uppslutningen och känna stödet från folk. Det var flera jag pratade med som sade att de aldrig demonstrerat förut och det är väl inte så vanligt att forskare går ut på gatorna, säger Elisabeth Ekener, forskare på KTH och en av arrangörerna.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.