Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Forskare: Därför gillar vi en viss typ av musik

Foto: Thinkstock

Nu har forskarna kommit på varför vi gillar viss musik.

En liten del av hjärnan triggar känslorna – och kan ge samma njutning som droger.

Det är tidigare känt att musik kan ge lika stark njutning som god mat, bra sex eller droger.

Nu tros ett kanadensiskt forskarlag ha hittat vilken del av hjärnan som styr känslorna.

Enligt en studie publicerad i den vetenskapliga tidsskriften Science är det accumbenskärnan som avgör om vi vill köpa en låt vi just hört.

Påverkar drogberoende

Samma del av belöningssystemet styr uppkomsten av ett drogberoende.

– I vanliga fall är det belöning i form av mat, pengar eller sex som triggar aktivitet i accumbenskärnan. Det häftiga är att vi blir uppspelta över någonting helt abstrakt, nämligen förväntningarna på nästa ljud, säger doktor Valorie Salimpoor, en av forskarna bakom studien till BBC.

I experimentet fick 19 personer lyssna på musik de aldrig hört, i en genre de tyckte om, och sedan välja om de ville köpa låten eller inte.

Styr vad vi vill köpa

Deras hjärnor magnetröntgades, och ju större aktiviteten var i accumbenskärnan, desto oftare ville personerna betala för musiken.

Enligt Valorie Salimpoor är detta ett steg i forskningen att förutspå människors beteende utifrån aktiviteten i deras hjärna.

Men Sophie Scott, professor i neurologi vid en högskola i London, menar att de nya rönen ska tas med ro:

– Du kan tycka om ett musikstycke på grund av rytmen, sångarens röst eller något annat. Det är så mycket som händer samtidigt, säger hon till brittiska The Guardian.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.