Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Forskare: Damcykel bäst för äldre män

Foto: Gisela Svedberg

STOCKHOLM. Mittstången på cyklar ställer till problem och leder till olyckor.

Forskare föreslår därför att äldre män börjar använda damcyklar.

Statens väg- och transportforskningsinstitut har undersökt cykelolyckor utifrån statistik från landets sjukhus mellan 2007 och 2011. Under perioden har 125 personer omkommit och 1 274 skadats svårt i singelolyckor. Mer än 40 procent var 65 år eller äldre.

Det är vanligt att cyklister skadar huvudet, ett typiskt exempel är att köra in i en kantsten och flyga över styret, berättar forskaren Anna Niska, en av rapportförfattarna.

– Men om vi tittar på dem över 65 år så utmärker de sig genom att det är höftskadorna som dominerar. De är skörare i skelettet och när äldre faller är många olyckor i låga farter, säger hon.

Fastnar i sadeln

119 av personerna i studien har skadats när de kliver av och på cykeln. Många av dem är just äldre.

– Män borde kanske byta till en damcykel, säger Anna Niska.

Problemet är mittstången, som män kan ha svårt att kliva över.

– Vi ser också att det är en del olyckor när de fastnar med byxor eller jackan i sadeln.

Ny typ av cykel

Ett annat alternativ skulle kunna vara att ta fram en helt ny cykel, exempelvis med lägre insteg och lägre tyngdpunkt. Det har bland annat undersökts i nederländska studier.

– Men dels var det svårt att hitta en tillräckligt stabil konstruktion, dels är vi vana att ha en cykel som ser ut på ett visst sätt. Så det verkar finnas något slags inre motstånd hos oss och det kan det också finnas för en äldre man att cykla på en damcykel, säger Anna Niska.

Hon poängterar också att det är bättre att äldre cyklar än att de inte gör det.

– En del kanske vill dra slutsatsen att nu ska vi inte låta äldre cykla. Men det handlar också om rörelsefrihet och motion, säger hon.