Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Forskare: Avokado minskar risken för hjärtsjukdomar

Ny studie visar att om man äter två avokador i veckan så minskas risken för hjärtsjukdom.
Foto: Colourbox
Över 100 000 människors kost har undersökts under 30 års tid.
Foto: Colourbox

Forskare har studerat omkring 100 000 människors kost under 30 års tid.

Nu konstaterar man att det finns en koppling mellan att äta avokado och ett friskt hjärta, rapporterar The Independent.

– Detta är lovande eftersom det är en matvara som är populär, tillgänglig, önskvärd och enkel att inkludera i måltider som äts hemma och på restauranger, säger Cheryl Anderson. 

Att äta två eller fler avokador i veckan kan minska risken för hjärtsjukdomar med en femtedel, visar en ny studie.

Studien, publicerad i Journal of the American Heart Association, gjordes genom att undersöka 68 000 kvinnors och 41 000 mäns kost var fjärde år – i 30 år. 

Under loppet av de 30 åren registrerades 9 185 hjärtinfarkter och 5 290 strokes. 

I studien fann man att de som ofta åt avokado minskade risken att få kranskärlssjukdomar med 21 procent, i jämförelse med de som inte gjorde det. 

Dessutom visar studien att om man dagligen byter ut en halv portion margarin, smör, ägg, yoghurt, ost eller processat kött, med motsvarande mängd avokado så minskar man risken för hjärtsjukdom med 16-22 procent. 

Hjälper till att skydda hjärtat

Avokado innehåller kostfiber och viktiga vitaminer och mineraler som E-, K-, och C-vitamin samt magnesium. 

De är även rika på enkelomättade fetter som hjälper till att skydda hjärtat genom att hålla lipoproteinernas nivåer i balans. 

– Vår studie ger ytterligare bevis på att intaget av växtbaserade omättade fetter kan förbättra kostkvaliteten och är en viktig komponent i förebyggandet av hjärt-kärlsjukdomar, säger Lorena Pacheco, dietist och postdoktor vid Harvard TH Chan School of Public Health. 

Forskarna har inte kunnat identifiera ett samband mellan konsumtionen av avokador och risken för stroke. 

Däremot fann de att ersätta avokado med andra växtbaserade hälsosamma fettkällor, såsom olivolja, nötter och andra växtoljor, inte gav några ytterligare fördelar. 

Man konstaterar även att ingen enstaka matvara är lösningen för att upprätthålla en hälsosam diet, men att studien ett bevis på att avokado har möjliga hälsofördelar.

– Detta är lovande eftersom det är en matvara som är populär, tillgänglig, önskvärd och enkel att inkludera i måltider som äts hemma och på restauranger, säger Cheryl Anderson, ordförande för American Heart Associations Council.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.