Forskare: Ät mer mat från havet för miljön och hälsan

Enligt forskare är det stor skillnad på vildfångad lax och odlad atlantlax. Den senare innehåller betydligt mindre miljögifter.
Foto: NTB scanpix / TT NYHETSBYRÅN
Emma Halddin Ankarberg vid Livsmedelsverket.
Foto: PRESSBILD

Att äta fisk, skaldjur och alger kan minska riskerna både för övervikt och hjärtsjukdomar.

Samtidigt är det också mer bättre för miljön än dagens köttproduktion, uppger flera forskare till SVT

Mer mat från havet på tallrikarna skulle kunna förbättra både miljön och människors hälsa, menar flera forskare som i veckan samlades i Stockholm.

– Vårt grundråd från Livsmedelsverket är ju att vi ska äta lite mer fisk för de flesta av oss skulle må lite bättre om vi åt lite mer. För det är faktiskt så att vi inte äter tillräckligt för hälsans skull i Sverige, säger Emma Halldin Ankarberg, toxikolog vid Livsmedelsverket till SVT.

Samtidigt börjar forskare nu också jobba med att hitta nya sätt att ta tillvara på mat ur havet. Ett sätt är att börja snegla mot fiskarter som i dag i första hand inte ses som matfisk – men som tidigare varit ett vanligare inslag på de svenska matborden.

–  Det finns ju arter som vi ätit mer traditionellt förr, sötvattensarter som braxen och mört som de flesta inte ser som en god matfisk i dag. Men om man tittar i kokböcker från förr så finns många recept, säger Kristina Bergman, projektledare vid det statliga forskningsinstitutet Rise, Research Institutes of Sweden till SVT.


Vissa arter i Östersjön innehåller en hel del miljögifter. Samtidigt menar forskare att fler olika fiskarter bör ses som möjliga matfiskar.
Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP

Högre miljögifter i vildfångad lax

Kristina Bergman menar att man i Finland bland annat har lanserat mört i tomatsås och påpekar också att flera arter slösas bort genom att kastas överbord vid fiske, som exempelvis mindre plattfiskar som skrubbskädda, lerskädda och sandskädda. 

Trots forskarnas uppmaningar om att äta mer fisk kommer rekommendationen med vissa restriktioner: I Östersjön innehåller fiskarter, som exempelvis sill, strömming och vildfångad lax miljögifter som PCB och dioxiner, vilket kan skada immunsystem och påverka fruktsamhet.

Den odlade atlantlaxen som är den vanligaste förekommande laxen i Sverige.
Foto: COLOURBOX

Det gör att barn, ungdomar och kvinnor i fertil ålder rekommenderas att äta den typen av fisk max två-tre gånger om året.

Den odlade atlantlaxen som är den vanligaste förekommande laxen i Sverige uppges innehålla avsevärt mindre miljögifter och rekommenderas därför i stället för den vildfångade laxen. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.