Foto: Olle Sporrong
 Foto: Olle Sporrong

Försämrat förtroende för Jimmie Åkesson

Publicerad

33 procent har fått sämre förtroende för SD-ledaren Jimmie Åkesson efter Expressens avslöjanden.

Det visar en Novus-undersökning som TV4 låtit göra.

Veckans avslöjanden om ledande Sverigedemokrater har påverkat partiet rejält.

TV4 har låtit opinionsinstitutet Novus undersöka saken. Svaren visar ett kraftigt försämrat förtroende för partiledaren Jimmie Åkesson.

Enligt undersökningen har 33 procent fått lägre förtroende för Åkesson efter att ha tagit del Expressens rapportering som bland annat visar hur den nu avhoppade SD-toppen Erik Almqvist uttrycker sig rasistiskt.

– Det indikerar att den här typen av publicitet får effekt. Det allvarliga är om vi inte lyckas reparera det här på längre sikt, säger Jimmie Åkesson till TV4 Nyheterna.

"Fått stöd"

Bland SD:s egna är skadan inte lika stor. Bland partisympatisörerna har 34 procent fått ökat förtroende för partiledaren. 64 procent anser att deras förtroende för Åkesson inte påverkats av det som hänt.

– De här senaste dagarna har vi fått överväldigande stöd, säger Jimmie Åkesson till TV4 Nyheterna.

Totalt har 1 000 personer deltagit i undersökningen. De har svarat på frågorna via webben.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag