Försäkringskassan: Vi tar till oss domen

Publicerad
Uppdaterad
De fyra kvinnor som nekats sjukpenning under graviditet får i Stockholms tingsrätt rätt mot Försäkringskassan som åläggs att betala dem 50 000 kronor vardera.
Försäkringskassan ska också ersätta diskrimineringsombudsmannens rättegångskostnader.
Hon tror att domen i Stockholms tingsrätt på tisdagen kommer att innebära att fler gravida i fortsättningen får rätt till sjukpenning.Försäkringskassans generaldirektör Adriana Lender säger till TT att domen understryker behovet av ny lagstiftning.
- Det är naturligtvis tråkigt att läsa att tingsrätten anser att vi har diskriminerat de här kvinnorna, och det tar vi till oss som allvarligt. Men vi har också varit angelägna om att få ett klargörande av hur lagen om sjukpenningförsäkring förhåller sig till diskrimineringslagen, samspelet mellan de här lagarna har inte varit bra, säger hon till TT.
- Vi har tidigare framhållit behovet av en ny lagstiftning som passar den här situationen bättre. Det skulle behövas en särskild graviditetsförsäkring så att man inte behöver göra de här bedömningarna, säger Adriana Lender.

"Fungerar inte så bra"

På frågan om domen tvingar fram en ändring av Försäkringskassans praxis när det gäller sjukpenning för gravida, framhåller hon att gravida kvinnor får sjukpenning i dag. Svårigheten är att bedöma om det handlar om sjukdom eller besvär som är relaterade till graviditeten.
- Det är en särskild problematik, det är många gravida kvinnor som har behov av ett generellt stöd och det fungerar inte särskilt bra i dag, säger hon.

"Inte acceptabelt"

Socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson vill inte på det här stadiet diskutera behovet av lagändring till följd av domen.
- I dag handlar det om att Försäkringskassan har blivit dömd för diskriminering och det är mycket allvarligt och inte acceptabelt, säger hon till TT.
- Jag ska träffa Försäkringskassans styrelse nästa vecka och jag kommer naturligtvis ta upp detta och försäkra mig om att Försäkringskassan tar allvarligt på detta och arbetar vidare med frågan så att människor inte upplever att de blir diskriminerade.
- Frågan om en generell graviditetsförsäkring är jag inte mogen att ta ställning till i dag, säger Cristina Husmark Pehrsson.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag