Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Försäkringskassan tar krafttag mot fusk

Försäkringskassans nytillträdda generaldirektör Anne-Marie Begler. Foto: Försäkringskassan
Nu skriver den nytillträdda generaldirektören Anne-Marie Begler på SvD Brännpunkt att man tar krafttag mot fuskarna. Foto: Henrik Montgomery / Scanpix

Inom Försäkringskassan förekommer fusk på flera sätt.

Nu skriver den nytillträdda generaldirektören Anne-Marie Begler på SvD Brännpunkt att man tar krafttag mot fuskarna.

I en debattartikel i SvD skriver den nytillträdda generaldirektören att myndigheten länge har arbetat hårt för att göra systemet mer rättssäkert. Men hon medger också att det finns mycket kvar att göra och att det nu är hennes uppgift tillsammans med medarbetarna att förstärka den utvecklingen ytterligare.

"Utgiftsökningarna inom sjukförsäkringen är oroande. Sedan 2010 har utgifterna för sjukpenningen ökat med 11 miljarder kronor och i vår senaste prognos räknar vi med att den ökar med ytterligare 8 miljarder fram till 2016", skriver Anne-Marie Begler och skriver senare att det finns "anledning att kraftsamla för att bryta denna trend".

Hon skriver vidare om fusket inom assistansersättningen och att man behöver motverka all form av missbruk kring personlig assistans.

"Urholkar förtroendet"

"Missbruket inom assistansen ger inte bara mindre resurser till de människor som är i behov av den, det urholkar också förtroendet för reformen i stort. Det är oroväckande, inte minst för de människor som är beroende av assistansersättning för att leva på samma villkor som alla andra. Försäkringskassan kommer utifrån kunskap om hur fusket ser ut, ta fram en kraftfull åtgärdsplan, där såväl behov av samarbete med andra aktörer som egna åtgärder lyfts fram", skriver hon i debattartikeln.

Anne-Marie Begler skriver också om sjuktalen som måste komma ned vilket arbetsgivarna och hälso- och sjukvården har en del av ansvaret, menar hon. I debattartikeln medger hon att även Försäkringskassan behöver se över intern hur man kan stärka samarbetet med dem för att människor ska få det stöd de behöver och för att siffra ska minska.

 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!