Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Försäkringskassan ska jaga småfuskare

Försäkringskassans generaldirektör Dan Eliasson.

Försäkringskassan har fångat upp flera grovt kriminella bidragsfuskare. Nu sätts jakten in på vardagsbrottslingarna som lurar till sig mindre belopp genom exempelvis föräldrapenning, bostadstillägg och tandvård.

– De här brotten har inte prioriterats och får inte den uppmärksamhet som jag önskar de borde få, säger Försäkringskassans generaldirektör Dan Eliasson, till DN.

Fusket i assistansbranschen är större än vad försäkringskassan förutspått. Nyligen berättade DN att Försäkringskassan ringat in flera kriminella ligor som fuskat med assistansersättningen. Även Expressen.se skrev om detta. Försäkringskassan granskning visar att många hundra miljoner har felaktigt betalats ut till bolag och hundratals personer riskerar att åtalas, visar en granskning.

Vill prioritera vardagsbrott

Men nu sätts även småfuskare under lupp. I dag skriver DN att nästa mål är att komma till rätta med personer som fifflar med exempelvis 10 000-20 000 kronor.

Enligt Dan Eliasson lägger polis och åklagare ofta ner ärendena, trots att bevis finns.

– Vi får för lite stöd av polis och åklagare när det gäller misstänkta brott som rör mindre belopp. De här brotten har inte prioriterats och får inte den uppmärksamhet som jag önskar de borde få, säger han till DN.

Tandläkare granskas

De områden som myndigheten riktar in sig på är till exempel fiffel med tandvård och föräldraförsäkringen - förmåner där det går ut mycket pengar, men där varje utbetalning kan vara ganska liten.

– Nästa år ska vi ägna mer kraft åt det. Här betalas mycket pengar ut och vi har sett en del saker, men vi har haft problem med att bevisa uppsåt om att tandläkare medvetet har sett till att få för mycket pengar från oss, säger Dan Eliasson, till DN.

Hur stort fusket kan tänkas vara är inget som Dan Eliasson vill uttala sig om.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.