Noah behöver tillsyn dygnet runt – men nekas statlig assistans. Foto: PrivatNoah behöver tillsyn dygnet runt – men nekas statlig assistans. Foto: Privat
Noah behöver tillsyn dygnet runt – men nekas statlig assistans. Foto: Privat
– För mig skulle det betyda allt om jag fick assistans och hjälp med Noah, säger pappan Tommy. Foto: Privat– För mig skulle det betyda allt om jag fick assistans och hjälp med Noah, säger pappan Tommy. Foto: Privat
– För mig skulle det betyda allt om jag fick assistans och hjälp med Noah, säger pappan Tommy. Foto: Privat

Försäkringskassan nekar hjälp till Noah, 5 – utan att ha träffat honom

Publicerad

Cp-skadade Noah, 5, får aldrig lämnas ensam och behöver tillsyn dygnet runt.

Trots det nekas han assistans från Försäkringskassan.

– Vi har intyg från Noahs läkare men de lyssnar inte, säger Tommy Edlund, Noahs pappa.

”Noah kan inte lämnas ensam utan risk för liv och hälsa.”

Försäkringskassan konstaterar att Noah, vars funktionsförmåga är som ett spädbarns, aldrig får lämnas ensam. Samtidigt menar de att han inte uppfyller kraven för att få statlig assistans.

Trots att de inte har åkt till huset i Vilhelmina och träffat honom.

– De vägrar träffa Noah. Vi har intyg från Noahs läkare men de lyssnar inte, säger pappan Tommy Edlund.

"Han är väldigt glad och har ett behov av att vara med", berättar Tommy om Noah.Foto: Privat

Den blivande sexåringen drabbades av en cp-skada vid födseln och kan inte kommunicera eller röra sig utan hjälp.

– Vi ger honom medicin varje natt och är oroliga att han till exempel får magsjuka och kräks när han ligger på rygg där han inte kan röra sig. Vi är rädda att han ska kvävas, vi sover inte på nätterna, berättar Tommy.

"Vet inte hur länge jag orkar"

I nuläget har familjen några timmars assistans från kommunen och har rätt  att bo på korttidsboende en natt i veckan.

– Men jag tycker inte att kommunen ska betala för sådant som Försäkringskassan ska stå för. För mig skulle det betyda allt om jag fick assistans och hjälp med Noah. Jag vet inte hur länge jag orkar, jag går på knäna.

Enligt en "rimlighetsbedömning" menar Försäkringskassan att det tar 15 minuter för Noah att äta en måltid.Foto: Privat

Försäkringskassan har bedömt att Noahs grundläggande behov inte når upp till förutsättningarna för att få statlig assistans – en nivå som ligger på 20 timmar i veckan.

– Bara matningen tar 27 timmar i veckan, säger Tommy.

Försäkringskassan: "Noah har ett stort hjälpbehov"

Områdeschefen Birgitta Lindgren förklarar att Noahs hjälpbehov enligt Försäkringskassans bedömning uppgår till 17 timmar och 42 minuter i veckan.

– Jag har respekt för den situation som Noah och hans familj befinner sig i. Vi har konstaterat i vår bedömning att Noah har ett stort hjälpbehov till följd av sin funktionsnedsättning, säger hon.

 

LÄS OCKSÅ: Familjens vädjan för hjärnskadade Eija – får inte LSS-stöd 

 

Birgitta Lindgren bekräftar att Försäkringskassan inte har besökt familjen i sin utredning.

– Vi gjorde bedömningen att vi har tillräckligt mycket information för att fatta ett beslut enligt den statliga assistansersättningen, som är en del av lagen om stöd och service där kommunen har basansvar.

Ni konstaterar att Noah inte kan lämnas ensam utan risk för liv och hälsa. Hur menar ni samtidigt att han inte behöver statlig assistans?

– Försäkringskassans uppdrag är att fatta sitt beslut utifrån den lagstiftning och rättspraxis som gäller.

Noahs föräldrar förklarar att matningen tar närmare en timme, ni skriver att det tar 15 minuter. Hur har ni gjort den bedömningen?

– Vi gör en rimlighetsbedömning utifrån den beskrivning vi har fått från familjen.

Krävs det inte att ni är på plats för att göra sådana specifika bedömningar?

– Vi är aldrig ute och klockar något på det sättet. När vi gör hembesök, vilket vi gör i många fall, är det ofta i dialog med många som är runtomkring barnet. Men vi är inte med i de integritetsnära situationerna som vid toalettbesök och så vidare.

Birgitta Lindgren understryker att hon förstår familjens svåra situation och Noahs stora hjälpbehov, men att de inte uppfyller de förutsättningar som krävs för att beviljas statlig assistans.

Det här är LSS

• LSS, lagen om stöd och service till funktionshindrade, skapades för att ge personer med svåra funktionshinder hjälp i det dagliga livet.

 

• Om en individ får rätt till assistanshjälp, enligt LSS, måste Försäkringskassan ha gjort bedömningen att personen behöver hjälp under minst 20 timmar per vecka.

 

• Det finns fem grundläggande behov: Hjälp med personlig hygien, måltider, på- och avklädning samt kommunikation med andra. 

 

Det femte grundläggandet behovet är så kallad annan hjälp – där det krävs ingående kunskaper om personens funktionsnedsättning, den exakta betydelsen är svårtolkad.

 

• En person får endast stöd genom LSS för sina grundläggande behov. Dit räknas till exempel inte medicinering, sondmatning eller träning. Det räknas som medicinvård eller egenvård.

 

• LSS ska ge människor den hjälp som behövs för att personen ska kunna leva ett självständigt liv. Försäkringskassan ansvarar för personlig assistans om behovet är över 20 timmar per vecka. Om det är mindre är det hemkommunen som ansvarar för personens assistans.

 

Källa: Försäkringskassan.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag