Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Försäkringsjätten If skakas – chef pekas ut för våldtäkt

Ett av If:s kontor. Arkivbild.Foto: Google maps
Ett av sms:en som skickats.

Chefer på försäkringsjätten If pekas ut för att driva en sexistisk kultur där anställda kvinnor trakasseras, kan Expressen avslöja.

Flera fall har utretts och 2015 lämnade en chef sitt jobb.

Just nu utreder If en chef som anklagas för att ha våldtagit en anställd kvinna inför flera vittnen i samband med en jobbkonferens.

– Det som hänt är fruktansvärt, säger Anders Lindstrand, utredningschef på If.

Nu stängs chefen i fråga av från sitt jobb.

Under kampanjen #metoo har mängder av kvinnor världen över berättat om sexuella övergrepp och trakasserier de utsatts för. I Sverige har vittnesmålen under hashtaggen rullat upp skandaler kring flera män med kändisstatus och maktpositioner.

Nu kan Expressen berätta att en chef inom If – ett av Nordens största försäkringsbolag – utreds internt för våldtäkt. Detta samtidigt som flera anställda vittnar om en sexistisk kultur inom företaget, där chefer utnyttjar sina positioner för att sexuellt trakassera kvinnor.

– Kulturen är vidrig, säger en anställd.

Anders Lindstrand, utredningschef på If, säger att "sex-sju" ärenden varit föremål för interna utredningar under 2000-talet. Den senaste utredningen, som öppnades nu i veckan, rör mycket allvarliga anklagelser.

En chef på företaget ska enligt flera vittnen ha våldtagit en anställd kvinna i samband med en konferens tidigare i år.

– Uppgifter jag fått i dag är ögonvittnesiakttagelser av en händelse, säger Anders Lindstrand.

"Väldigt stark" bevisning

– En internutredning är redan i gång. Grundregeln är att det är polisen som utreder brott. Vi måste bara få ett grepp om det här och om offret är intresserad av att göra en polisanmälan. Vi skulle vilja överlämna våra uppgifter till polisen, säger Anders Lindstrand.

Han fortsätter:

– Det finns väldigt stark bevisning för att det som berättats för oss också har inträffat. Det är synnerligen ovanligt att man har iakttagelser från personer som verkligen sett vad som hänt.

– Det som hänt är fruktansvärt och vi är djupt bekymrade att detta inte kommit till vår kännedom förrän nu.

Anders Lindstrand har en bakgrund som sexualbrottsutredare vid polisen och säger att "detta inte kan rubriceras på annat sätt än våldtäkt."

Den utpekade chefen stängs nu av från sitt jobb medan ärendet utreds. I ett sms till Expressen låter han hälsa att han inte vill lämna någon kommentar.

Chefen: "Skicka nakenbild på dig, NU!"

Våldtäktsutredningen är alltså den senaste i raden av utredningar om olika typer av övergrepp och trakasserier. Om de "sex-sju" tidigare utredningarna säger Anders Lindstrand:

– Det handlar om att medarbetare anmält att de blivit sexuellt kränkta på olika sätt. Det har vi utrett ingående och det har också lett till arbetsrättsliga konsekvenser för förövarna, säger han.

 

LÄS MER: SVT-chef utreds för sexuella trakasserier

 

En av de tidigare utredningarna är från 2015. I den pekas en chef – på ett annat svenskt If-kontor – ut för att ha skickat grova bilder och meddelanden till kvinnor på företaget. Delar av den utredningen har Expressen tagit del av – bland annat skärmdumpar på mannens meddelanden.

"Skicka en nakenbild på dig, NU! Den skall vara tydlig! Helkropp!", skriver chefen bland annat.

Mejl som ingår i utredningen visar hur anställda krävde att If agerade omedelbart mot chefen. I samband med utredningen samlades ett 20-tal anställda på ett hotell för att intervjuas om sina upplevelser.

När utredningen var färdig lämnade Ifs personalchef besked till facket: Mannen kunde inte fortsätta i en ledande roll. Det visar mejlkonversationer som ingår i utredningen. Mannen slutade sedan och har i dag gått vidare till nästa toppjobb, nu inom mediebranschen.

Utpekade If-chefen: "Jag gick över gränsen"

När Expressen når den utpekade chefen säger han att tiden på If inte är något han är stolt över.

– Jag gick över gränsen, säger chefen.

– Det var inte menat som trakasserier. Det fanns inget uppsåt att det skulle vara så. Beteendet var mycket olämpligt och när man tittar i backspegeln inser man att det säkert uppfattades så. Jag valde att avsluta min anställning i samråd med HR-avdelningen. Det var olämpligt att jag jobbade kvar överhuvudtaget.

Varför skickade du ett meddelande där du bad en anställd kvinna om "nakenbild NU"?

– Jag minns inte om jag skickat något sådant. Det har jag inga kommentarer till, säger chefen.

Angående kulturen på If-kontoret han jobbade på – som pekas ut som sexistisk – säger han:

– När jag kom till företaget upplevde jag en kultur som kan liknas vid en omklädningsrumskänsla. Grabbigt. Under-bältet-humor. Det rimmade inte med bilden som If ville vara som ett stort bolag.

Kvinna: Värsta arbetsplatsen

Flera personer som Expressen talat med – som jobbar eller nyligen har jobbat på  If – vittnar om att sexismen och trakasserierna fortsatt även efter att just den här chefen slutade 2015. Personernas bild av den sexistiska kulturen bland cheferna är samstämmig.

En kvinna säger till exempel att hon själv utsattes för trakasserier på en julfest. Hon säger att en av cheferna då kom in på toaletten där hon befann sig, där han drog henne i håret och kysste henne i nacken.

– Jag minns att det gick som en kall kår genom mig, säger hon.

– Det var verkligen att gå över gränsen.

En annan kvinna säger:

– Det är den värsta arbetsplatsen jag varit på.

Ingen av händelserna har polisanmälts. Enligt anställda Expressen talat med beror det på att de utsatta kvinnorna är rädda att förlora sina jobb om de går till polisen.

På fredagseftermiddagen, efter Expressens avslöjande om If, skickade Försäkringsbranschens fackförbund FTF ut ett pressmeddelande.

– FTF kommer aldrig acceptera sexuellt våld och sexuella trakasserier. Som försäkringsbranschens fackförbund välkomnar vi Expressens granskning. Det är oerhört viktigt att sexuella trakasserier inte tystas ner utan kommer upp till ytan så att de kan utredas och åtgärdas, säger förbundsordföranden Anders Johansson.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.