Försäkringsanställda kräver ursäkt

Publicerad
Uppdaterad
Siv Norlin, ordförande för 8 500 av Försäkringskassans anställda, kräver en ursäkt av socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson efter den senaste tidens sjukförsäkringsdebatt.
- Vi bli utpekade som de som jagar de sjuka, men vi tycker att det är regeringen som ställer de här kraven, säger ordföranden för ST-facket vid Försäkringskassan till Svenska Dagbladet.
Siv Norlin anser att ministern försöker skylla ifrån sig och inte tar ansvar för regeringens politik.
Försäkringskassans personal har länge påpekat följderna av reglerna för ministern utan att ha fått något gehör, enligt Siv Norlin. Att regeringen nu backat ser hon som att personalen fått rätt i sina invändningar.

Kränkta

Enligt Norlin har personalen på kassan fått ta emot mer kritik sedan 1 juli 2008 då den nuvarande reglerna infördes. Många har mått dåligt av det.
- Människor känner att de blir kränkta i sin yrkesheder.
Om de nya reglerna som riksdagen tar ställning till under onsdagen blir bättre vet Siv Norlin inte.
- Det beror på om det blir lika luddigt som det varit tidigare.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag