Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Förrymda ugglan Percy kan ha hittats på Lidingö

Stor sökinsats startades efter lappugglorna
Lappugglan Percy tros ha hittats på Lidingö.
Foto: Pontus Olsson
Lappuggla på Skansen. Arkivbild.
Foto: Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN

Lappugglan Percy som har varit på rymmen från Skansen under en knapp vecka kan under söndagen ha fotats på Lidingö. 

Under kvällen befinner sig Skansenpersonal i villaområdet för att försöka fånga in honom. 

– Vi hörde ett dovt ljud, den kom flygande bakom oss och flaxade upp i trädet, säger Pontus Olsson, som tog bilden på ugglan. 

Under söndagen kunde boende i närheten av Lidingö centrum se en lappuggla med den karakteristiska vita ansiktsteckningen sitta på en trädgren och blicka ut över villaområdet. 

– Vi kom på att det kunde vara den där ugglan som hade rymt från Skansen för en vecka sedan. Vi googlade på den och såg att den hade exakt samma ansiktsteckning, säger Pontus Olsson som lyckades fånga ugglan på bild vid klockan 19.20. 

De lyckades sedan kontakta Skansen som skickade dit sina djurvårdare.

– De såg direkt att det är ugglan, så de är här fortfarande och försöker leta efter honom, säger Pontus Olsson vid 22-tiden på söndagen. 

Lappugglan förekommer i det vilda från Jämtand och norrut vilket gör det sannolikt att det handlar om Skansens förrymda uggla Percy. 

Percys son Barr kom tillbaka till Skansen dagen efter

Percy och hans son Barr flög i väg från Skansen efter att inhägnaden kollapsade i samband med det kraftiga snöfallet för en vecka sedan. 

Barr kom tillbaka till Skansen redan under tisdagen efter att ha lockats av djurvårdarnas signaler. 

– Tack vare att djurvårdarna tränar våra djur att bli hanterade så kunde vi kalla in ugglan med en signal den är van vid, sa Linda Törngren, chef för djurvårdarenheten på Skansen till Expressen

Sir Vääs försvann på Skansenakvariet

Kungskobran försvann på Skansenakvariet men återvände till slut hem.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.