Björn Söder, Sverigedemokraternas partisekreterare, gick under fredagen ut i ett öppet brev och bad medlemmarna att sluta upp bakom partiledningen, bland annat i deras beslut att inte sparka ut partiets rättspolitiske talesperson Kent Ekeroth.
"Att vi har bedömt Eriks och Kents situation olika beror på att de är just olika. Erik har med råge, genom sina politiskt mycket tveksamma uttalanden, passerat gränsen för vad som anses acceptabelt. Kent har inte gjort några sådana uttalanden", skriver Söder i brevet.
Flera har uteslutits
Under de senaste åren har en rad lokala Sverigedemokrater uteslutits efter att de misskött sig eller gjort rasistiska uttalanden.
Partiet har nyligen infört en nolltolerans mot extremism och rasism.
Men frågan är om den hårda linjen även gäller toppolitikerna.
Gorm Lind arbetade som ordförande för SD i Trollhättan när han uteslöts ur partiet 2006. Anledningen var att han anklagades för att ha misskött bokföringen.
– Anklagelserna saknar grund och någon polisanmälan gjordes heller aldrig. Beslutet togs bakom stängda dörrar och än i dag är jag inte helt säker på varför jag fick lämna partiet.
Han anser att medlemmar särbehandlas och ser det som självklart att även Kent Ekeroth måste följa i Erik Almqvists fotspår och lämna sitt uppdrag som rättspolitisk talesperson.
"Han kan inte vara kvar"
– Han kan rimligtvis inte vara kvar i partiet med någon som helst trovärdighet. De agerar i panik nu och allt är orimligt, men han kommer utan tvekan att vara en belastning för partiet och kommer att rensas ut vid något tillfälle, säger Gorm Lind.
Mattias From och Ronny Esbjörnsson uteslöts ur partiet så sent som i september. Den första var partiets gruppledare i Kungsbacka och fick gå efter att ha publicerat olämpliga texter på sin hemsida.
Kommunpolitikern Ronny Esbjörnsson i Hörby sparkades också efter att ha dödshotat flera politiker och uttalat sig rasistiskt.
Kent Ekeroth, som filmade rasistbråket på Kungsgatan 2010, knuffade till en kvinna och beväpnade sig med järnrör, får dock stanna kvar. Just nu har han en timeout.
"Finns ingen rättvisa"
– Det finns ingen rättvisa, att han inte har blivit sparkad ännu är verkligen anmärkningsvärt. Det är faktiskt väldigt allvarliga saker som framkommer på filmen och dessutom har de manipulerat och ljugit efteråt. Deras trovärdighet är lika med noll, säger Gorm Lind.
David Kronlid, som tidigare suttit i SD:s partistyrelse men lämnade partiet för ett och ett halvt år sedan, tror att det blir tuffare än vanligt för partiet att ta ett beslut om uteslutning av Ekeroth, Almqvist och Westling denna gång.
– Nästan alla som ska ta beslutet är jäviga eftersom de känner de inblandade. Det blir intressant att se om de lyckas behandla en vän likadant som de behandlar en lokalpolitiker, säger Kronlid.
"Beundran för partitoppen"
David Kronlid menar att det inträffade ligger i nivå med händelsen på Crazy Horse 2006. Då tvingades SSU-ordföranden Anna Sjödin avgå efter att ha bråkat med en ordningsvakt och uttalat sig rasistiskt.
– Almqvists uttalanden är häpnadsväckande. Jag tror mycket väl att han kan bli utesluten ur partiet.
Samtidigt finns det en kultur i Sverigedemokraterna som kan leda till att ledningspersonerna särbehandlas, enligt Kronlid. På Facebook strömmar de stöttande kommentarer in. Lokala politiker har dragits med i politikernas framgångar och vågar inte ifrågasätta ledningen.
– Det finns en beundran för partitoppen som jag upplever som osund. Det är en brist.
FÖRTYDLIGANDE: I en tidigare version av texten kunde man tolka det som att Gorm Lind förskingrat pengar ur partikassan. Detta var endast den formella anledningen som lyftes fram till hans uteslutning men någon polisanmälan eller polisutredning gjordes aldrig och Gorm Lind har hela tiden hävdat att anklagelserna saknar grund.