Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Förre Säpochefen: Så läckte S-toppar till IB

Pierre Schori pekas ut som en av uppgiftslämnarna. Foto: Sven Lindwall

Flera S-toppar ska ha läckt känsliga uppgifter till spionorganisationen IB under kalla kriget.

I en ny bok av den tidigare Säpochefen Olof Frånstedt som Dagens Nyheter har tagit del av pekas före detta biståndsministern Pierre Schori ut som en av uppgiftslämnarna.

– Vi passade på. Det var ge och ta som gällde, säger Pierre Schori till Dagens Nyheter.

I nya boken Spionjägaren berättar Olof Frånstedt om de spionaffärer och terrordåd han utredde som chef för Säpos kontraspionage på 60- och 70-talen.

De mest kontroversiella uppgifterna kommer ur referat från hemliga möten mellan S-toppar och Sovjetrepresentanter som ägde rum under kalla kriget.

– Jag brukar inte bli förvånad, men när jag läste de här dokumenten så häpnade jag, säger Olof Frånstedt till Dagens Nyheter.

S-toppar inblandade

Rapporterna är från åren 64 till 68 och skrevs av partiets internationella sekreterare, alltså tunga S-profiler som Anders Thunborg och Pierre Schori, som båda senare innehade ministerposter.

Dokumenten stämplades "BE", som ska stå för Birger Elmér – chef för spionorganisationen IB.

Pierre Schori säger till DN att han inte känt till att han fungerat som uppgiftslämnare till IB.

– De där har jag skrivit. Men jag skickade dem till partistyrelsen. Hur de har gått vidare till IB vet jag inte, säger Pierre Schori till tidningen.

Diskuterade känsliga frågor

Socialdemokraternas koppling till IB är känd sedan Jan Guillou och Peter Bratt avslöjade spionorganisationen 1973.

Men partistyrelsen har hävdat att kontakten skedde på lägre nivå inom partiet.

I Olof Frånstedts bok framgår dock att även partisekreteraren Sten Andersson satt med på möten med Mikhail Strelstov, förstesekreterare på Sovjets ambassad och enligt Frånstedt den "högste KGB-officeren i Sverige".

Där diskuterades känsliga politiska frågor, bland annat konkurrensen från Svenska kommunistpartiet, på ett sätt som enligt Frånstedt antyder att parterna hade en nära kontakt.

– Det är tydligt att Strelstov på olika sätt försökte knyta det socialdemokratiska partiet och den sovjetiska kommunistregimen närmare varandra. Och Socialdemokraterna verkar inte ha varit helt motspänstiga mot den strategin, säger Olof Frånstedt till Dagens Nyheter.

"Intima kontakter"

Han beskriver det som fel av Socialdemokraterna att ha så "intima kontakter" med kommunistregimen.

Enligt Pierre Schori var syftet med mötena att minska spänningen under kalla kriget och "underminera kommunismen".

Att de även diskuterat interna angelägenheter och svensk politik motiverar han så här:

– Vi passade på. Det var ge och ta som gällde.

 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.