Förre säpochefen nöjd

Publicerad
Uppdaterad
Den förre Säpochefen Anders Eriksson, numera ordförande i statliga Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden, var tidigare mycket kritisk till FRA-lagen.
- Jag är glad över att man nu haft modet att ta till sig synpunkterna och gjort de här förändringarna, säger han till TT om regeringens föreslagna 15 tillägg.
- De förändringar som nu görs är ju rätt omfattande och tillgodoser i allt väsentligt de krav när det gäller ett bättre skydd för den personliga integriteten och ökad rättssäkerhet som jag tidigare har ställt, säger Eriksson.
Han lyfter främst fram tre saker som viktiga:
- Det är ju dels en precisering av förutsättningarna för när man ska få bedriva signalspaning. De är införandet av en domstol som ska ta tillståndsfrågorna och det är förstärkningar av efterhandskontrollen.
Eriksson tror att den svenska lagstiftningen, efter tilläggen, kommer att klara en prövning i Europadomstolen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag