Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Tidigare Saf-chefen Olof Ljunggren är död

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Olof Ljunggren med sin fru Margreth Ljunggren.
Foto: Johan Jeppsson / JOHAN JEPPSSON EXPRESSEN
Olof Ljunggren.
Foto: Tt / TT NYHETSBYRÅN

Den tidigare Saf-chefen Olof Ljunggren, 84, är död.

Han avled i hemmet omgiven av sin familj efter en kort tids sjukdom.

– Han var en underbar man och en oerhört älskad vän, säger hustru Margreth Ljunggren.

Styrelseproffset Olof Ljunggren var en av svenskt näringslivs veteraner. Han blev känd hos den breda massan under sin tid som vd för Svenska arbetsgivareföreningen under drygt tio år i slutet av 1970-talet till slutet av 1980-talet, då han bland annat ledde arbetsgivarparten i arbetsmarknadskonflikten med fackliga LO 1980 och i det politiska spelet kring löntagarfonderna som avgjordes 1984.

När Nya moderaterna, med Fredrik Reinfeldt i spetsen, tog sikte på att vinna valet 2006 var det Olof Ljunggren man tog in som näringspolitisk rådgivare.

De senaste åren har Olof Ljunggren dock levt ett mer tillbaka draget liv och mest synts i samband med olika tillställningar i Stockholm, som han besökt med sin fru, tidigare modellen Margreth Ljunggren.

Paret var bland annat gäster när affärsmannen och operaentusiasten Magnus Unger och hans sambo Kerstin Sandels firade Magnus 75-årsdag med ett hundratal gäster på Kungliga Operan i Stockholm i januari i år.

"Det är en tuff dag i dag"

Men under våren drabbades Olof Ljunggren av sjukdom. Han har opererats, men det var förgäves.

Förra fredagen den 5 maj avled han i sitt hem på Östermalm i centrala Stockholm omgiven av sin närmaste familj.

Familjen sörjer nu sin make, pappa, bror och farfar. När Expressen talar med hustru Margreth Ljunggren har hon precis varit ute på en promenad med sin son.

– Det är en tuff dag i dag. Det här gick väldigt fort, en kort tids sjukdom bara. Han opererades och sen gick det väldigt fort, säger hon.

Margreth och Olof Ljunggren träffades via gemensamma bekanta i början av 1980-talet, de gifte sig inom ett år och firade 35-årig bröllopsdag förra året.

Margreth Ljunggren beskriver sin make som sin bästa vän:

– Jag minns honom som en underbar man, en fantastisk person. Härlig och kärleksfull. Han var helt underbar och en oerhört älskad vän, säger hon.

Olof Ljunggren begravs 9 juni i Hedvig Eleonora kyrka i Stockholm.

Olof Ljunggren

Han var vd för Svenska Dagbladet 1974–78, vd för Svenska arbetsgivareföreningen Saf 1978-89, styrelseledamot i försäkringsbolaget SPP 1978-89 samt vice ordförande i SPP 1989-93.

Har därefter haft en rad styrelseposter i olika företag.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.