Dömd till fängelse. Förre Röda Korset-chefen af Donner får fängelse för bland annat grovt bedrägeri. Foto: Jonas Ekströmer / Scanpix
Dömd till fängelse. Förre Röda Korset-chefen af Donner får fängelse för bland annat grovt bedrägeri. Foto: Jonas Ekströmer / Scanpix

Förre Röda Korset-chefen af Donner får fängelse

Publicerad
Uppdaterad
Före detta Röda Korset-chefen Johan af Donner döms till fem års fängelse av Stockholms tingsrätt.
af Donner fälls för grovt bedrägeri, men också för trolöshet mot huvudman och medhjälp till grovt bokföringsbrott.
- Johan af Donner har begått våldtäkt på vår organisation. Han har nu dömts för ett mycket allvarligt brott och domstolen har gått på åklagarens yrkanden, säger Röda Korsets styrelseordförande Bengt Westerberg.
Johan af Donner tyckte att månadslönen på 60 000 kronor var för låg för att täcka familjens lyxliv och sonens studier på internatskola.
Han har erkänt sina brott och hävdade under rättegången i tingsrätten att han drabbades av guldsot.
"I af Donners tjänst, både vid Cancerfonden och vid Röda Korset, har ingått eget budgetansvar och attesträtt. Han har i stor utsträckning attesterat de falska fakturor som sänts in till respektive organisationer och detta talar starkt för att gärningarna ska bedömas som trolöshetsbrott", skriver rätten.

"Brott av en enskild"

- Jag hoppas att folk förstår att det är ett brott som har begåtts av en enskild medarbetare, säger Bengt Westerberg.
Han anser inte att han som styrelseordförande har någon skuld till att af Donner kunde svindla Röda Korset på miljontals kronor.
- Så fort jag fick reda på att det fanns misstankar har jag och generalsekreteraren vidtagit alla nödvändiga åtgärder. Vi har nu skärpt rutinerna, säger Bengt Westerberg.
- Nu när domen har fallit lägger vi ett kapitel bakom oss och vi ska nu koncentrera oss med full kraft på den verksamhet vi bedriver.

Var ansvarig

Johan af Donner var insamlingsansvarig för Cancerfonden i början av 2000-talet och 2004–2009 för Röda Korset.
Han åtnjöt stort förtroende och ingen på Cancerfonden eller Röda Korset kunde drömma om de storskaliga bedrägerierna.

Medarbtetare larmade

Efter flera års rykten om att allt inte stod rätt till med mängder av märkliga fakturor slog medarbetare på Röda Korsets huvudkontor i Stockholm larm. af Donner hade bland annat attesterat och fabricerat fakturor till bolag för uppdrag, som inte existerade i verkligheten.
De båda medåtalade var leverantörer av konsult- och tryckeritjänster till Röda Korset och Cancerfonden.

Krävs på miljonbelopp

Röda Korset kräver af Donner på 5,2 miljoner kronor och Cancerfonden vill ha 2,5 miljoner kronor. Åklagaren har hittills via kronofogden lyckats säkra runt sex miljoner kronor av hans tillgångar.
De två medåtalade döms till ett år och sex månaders fängelse respektive två år och sex månaders fängelse.
De tre ska också betala skadestånd till Röda Korset och Cancerfonden, motsvarande de belopp de båda organisationerna förlorat, enligt domen.
- Det har varit ett oroligt år. Vi räknar med att få tillbaka det mesta av pengarna från af Donner och hans medbrottslingar. Resten täcks av en försäkring som vi har, säger Bengt Westerberg.

Chefsåklagaren nöjd

De tre dömda meddelas också näringsförbud. Johan af Donner i sju år och de två andra i fem år.
Chefsåklagaren Alf Johansson säger till Expressen.se att han är nöjd med domen.
- Det verkar som samtliga påföljder hamnade i enhet med vad jag yrkat, och jag kan väl säga att det är rimliga påföljder.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag