Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Förre operachefen dömd för golvras

HÄR RASADE GOLVET. En av golvsektionerna brast och ett stort hål öppnades. Ett sextiotal ungdomar följde med i raset och landade på golvet i våningen under. Nu har förre chefen för Norrlandsoperan Magnus Aspegren, döms till 120 dagsböter à 500 kronor för golvraset. Foto: Patrick Trägårdh
Förre chefen för Norrlandsoperan Magnus Aspegren, döms till 120 dagsböter à 500 kronor för golvraset på Operan 2007 enligt Umeå tingsrätts dom i dag.
- Jag förstår inte hur kommunen och kommunens fastighetschef kan gå fria och jag tycker att golvet är fastighetsägarens ansvar, säger Magnus Aspegren till TT.
725 biljetter hade sålts till konserten i Umeå den 27 januari 2007. Stämningen var hög i Norrlandsoperans lokal Black Box. Publiken gungade och hoppade i takt när rockfestivalens stora dragplåster Mando Diao släppte loss på scenen vid 23-tiden på lördagskvällen.

31 skadade

Plötsligt, mitt under konserten, inträffade olyckan. En av golvsektionerna brast och ett hål, fem gånger två meter, öppnades. Ett sextiotal ungdomar följde med i raset och föll handlöst två–tre meter och landade på golvet i våningen under.
31 personer skadades, men ingen svårt. Några av dem blev inlagda på sjukhus för bland annat nackskador och benbrott.
Balkarna i ytterligare två golvsektioner var också nära att ge vika.
Nu döms Magnus Aspegren för vållande till kroppsskada samt framkallande av fara för annan.
Operans tekniske chef stod åtalad för samma sak. Åtalet mot honom ogillas.
Magnus Aspegren vill diskutera domen inom Norrlandsoperan och med dess styrelse samt med sin advokat innan han tar ställning i frågan om att överklaga.
- Jag tycker inte att det är någon självklarhet att överklaga. Det är ett komplicerat fall, säger han.
Vad tycker du om att åtalet operans tekniske chef ogillas?- Det är väldigt skönt för honom. Det känns som om det var vd:n man ville komma åt, säger Magnus Aspegren.

Inte tillräcklig kunskap

Enligt domen hade den tekniske chefen inte tillräcklig kunskap för att kunna uttala sig om golvets bärighet, vilket Magnus Aspegren uppges ha känt till. Enligt tingsrätten har vd en särskild skyldighet att förebygga olycksrisker, den uppgiften har inte den tekniska chefen. Magnus Aspegren borde därför enligt domen ha undersökt vilka uppgifter som låg till grund för tekniske chefens uppfattning om att golvet skulle klara konserten.
- Det kanske jag borde ha gjort, men det är lätt att vara efterklok. Jag fick ju ett så tydligt svar, säger Magnus Aspegren.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!