Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Förre LO-ordföranden Stig Malm, 79, är död

Den tidigare LO-ordföranden Stig Malm är död. Han dog i sviterna av covid-19. Hör Göran Greider, Björn Rosengren, Göran Persson och Stig-Björn Ljunggren minnas fackföreningsmannen Stig Malm.
Stig Malm under ett tal 1990.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI / TT / / TT NYHETSBYRÅN
Babben Larsson och Stig Malm i ”På spåret” i SVT.
Foto: SVERIGES TELEVISION AB
Stig Malm och Anna Lindh 1990.
Foto: STIG NORLING / ENKÖPINGSPOSTEN
Stig Malm tillsammans med Håkan Juholt när Juholt valdes till partiledare för Socialdemokraterna.
Foto: SUVAD MRKONJIC
Stig Malm i ett första maj-tåg.
Foto: WEINE LEXIUS
LO-ordförande Stig Malm hälsar på Socialdemokraternas partiordförande Olof Palme i Stockholm 13:e september 1984.
Foto: Paolo Rodriguez / TT / TT NYHETSBYRÅN
Stig Malm.
Foto: SVEN LINDWALL
Före detta statsminister Ingvar Carlsson och Stig Malm samtalar om Ingvar Carlssons bok på LO-borgen i Stockholm, 23 september, 2003.
Foto: Janerik Henriksson / TT / TT NYHETSBYR¿N
Ingvar Carlsson och Stig Malm.
Foto: Janerik Henriksson / TT / TT NYHETSBYR¿N
SAF:s förre ordförande Curt Nicolin och LO-ordförande Stig Malm samtalar om det svenska inflationsproblemet under LO:s seminarium "Inte bara luft i lönekuvertet" på Norra Latin i Stockholm 15:e februari 1989.
Foto: Lennart Nygren / TT / / TT NYHETSBYRÅN
1 / 11

Den tidigare LO-ordföranden Stig Malm är död.

Han dog i sviterna av covid-19.

”Jag kom att lära känna honom som en ideologiskt klar och tydlig företrädare för svensk arbetarrörelse”, skriver Stefan Löfven i en kommentar.

Det var förra fredagen som Stig Malm, 79, fördes till sjukhus med covid-19.

En vecka senare, i fredags, gick han bort på Danderyds sjukhus, berättar hans dotter Helene Zimmerman för Aftonbladet. 

Stig Malm växte upp i Sundbyberg och blev ordförande för LO 1983. Han hade då engagerat sig fackligt länge i både industriföretaget Arencos klubb och Metall.

Han delar bakgrunden i IF Metall med statsminister Stefan Löfven.

”Stig Malm var under tio år en frispråkig LO-ordförande som alltid värnade och tänkte på de enskilda medlemmarnas bästa. För honom var kampen för full sysselsättning prioriterad och när han senare kom att bli socialdemokratisk kommunpolitiker fortsatte han den kampen. Mina tankar är hos hans barn och barnbarn”, skriver statsministern i en kommentar.

Malm hade en framträdande roll under ”rosornas krig” då flera ideologiska konflikter blossade upp inom Socialdemokratiska partiet. Som LO:s ordförande intog han en mer vänsterinriktad hållning under konflikten och stod i strid mot högersidan och den dåvarande finansminister, Kjell-Olof Feldt. 

– Han hade en energi som var folklig och intellektuell på något sätt. Och vass. Han kom ur de djupa leden och har lämnat ett spår i mig, säger debattören Göran Greider.

Lämnade LO 1993

Stig Malm avgick som LO-ordförande i december 1993. Detta då han som styrelseledamot i byggföretaget BPA godkänt ett fallskärmsavtal på 20 miljoner till bolagets vd. 

Han var även känd för att ha myntat flera uttryck så som ”finansvalpar” och ”fittstim”.

Nuvarande LO-ordföranden Susanna Gideonsson såg Stig Malm i talarstolen när hon hade börjat bli fackligt aktiv.

– Han var en talare som man verkligen lyssnade till. Jag minns honom som en oerhört stridbar LO-ordförande, som aldrig tvekade att ta kamp för medlemmarna. Inte ens om det väckte ont blod, han hade ju tidvis ganska mustigt språk och backade ju aldrig.

Malm syntes även frekvent i tv och radio, och har bland annat medverkat i SVT:s På Spåret och Gommorrons Nyhetspanel där ha satt i 17 år.

– Han var länge aktiv inom kommunalpolitiken och troget fackföreningsrörelsen in i det sista. Vi hjälpte honom att betala räkningar och han höll hårt i Metall och industriarbetareförbundet, säger dottern Helene Zimmerman till Aftonbladet.

Stig Malms hustru avled för fem år sedan. Han lämnar efter sig två döttrar.

Den tidigare LO-ordföranden Stig Malm dog den 5 mars i sviterna av covid-19. Så här säger tidigare statsministern Göran Persson om honom.
Björn Rosengren jobbade tillsammans med Stig Malm från 1982 och framåt.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.