Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Förre justitieministerns fru döms för hot – mot sin man

Laila Bertheussen döms för hot och angrepp på demokratin.
Foto: PRIVAT
Hennes hot mot maken Tor Mikkel Wara resulterade i att han fick lämna den norska regeringen.
Foto: JUNGE, HEIKO / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN

En domstol i Oslo har dömt Laila Bertheussen, 55, till fängelse i ett år och åtta månader. Hon var gift med Norges tidigare justitieminister Tor Mikkel Wara (Fremskrittspartiet). Bertheussen döms för angrepp på demokratin, mordbrand och hot, rapporterar Dagbladet.  

Enligt domen klottrade Bertheussen ordet ”Rasist” på familjens bil. Hon satte även eld på bilen och en soptunna som tillhörde familjen. Orsaken, ska enligt åklagaren, ha varit att försöka skapa sympati för familjen. 

Initialt innebar den ökade hotbilden mot justitieministern att familjen stod under polisbevakning dygnet runt, men när misstankarna mot Laila började klarna blev det ohållbart för Tor Mikkel Wara att sitta kvar. 

Själv nekar Laila Bertheussen till anklagelserna och har genomgående menat att PST, Norges motsvarighet till Säpo, drabbats av tunnelseende i sin utredning. 

Laila Bertheussen frias från en av anklagelserna som rör påhittad brottslig handling. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.