Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Förre försvarsministern Anders Thunborg död

Förre speedwayföraren, försvarsministern och ambassadören Anders Thunborg har avlidit, 70 år gammal.
Anders Thunborg.
- Anders Thunborg var en sann internationalist och djupt förankrad i den socialdemokratiska rörelsen. Såväl som försvarsminister som ambassadör i FN, Washington och Moskva så företrädde han Sverige på ett ypperligt och kompetent sätt. Mitt djupa deltagande går till Anders Thunborgs familj, säger statsminister Göran Persson i en skriftlig kommentar. Anders Thunborg var södergrabben som blev svensk mästare i speedway och internationell toppdiplomat. Han föddes 1934 på söder i Stockholm. Fadern dog tidigt i tuberkulos och han uppfostrades av modern, som var skolstäderska. Han tog en fil kand i statsvetenskap och nationalekonomi 1958 och började samma år som sekreterare vid socialroteln i Stockholms stadshus.

SM-guld i speedway

Men han var ett känt namn redan när han inledde sin politiska karriär. I början av 1950-talet vann han SM-guld i speedway. I slutet av 1960-talet kom han till kanslihuset och blev statssekreterare i försvarsdepartementet och sakkunnig i utrikesfrågor. I mitten av 1970-talet flyttade han till UD och inledde sin diplomatkarriär. 1977 efterträdde han Olof Rydbeck som FN-ambassadör. Under denna tid hade han en rad internationella uppdrag, bland annat som generalsekreterarens sändebud i Libanon och vicepresident i generalförsamlingen. 1978 tilldelades han det amerikanska fredspriset "The World Diplomat Award". 1983–1985 gjorde han ett avbrott i den diplomatiska karriären för ett inhopp som försvarsminister.

Politiska omvälvningar

1986 blev Thunborg Moskvaambassadör och fick uppleva slutet på den gamla epoken och början på Michail Gorbatjovs omvälvningar fram till 1989. Då efterträdde han Wilhelm Wachtmeister på den prestigefyllde posten som ambassadör i Washington. Under åren i Washington brottades Thunborg med sin sjukdom, en sällsynt form av leukemi, som han lyckades bekämpa. Efter tiden i Washington var Anders Thunborg ambassadör i Grekland och Vatikanstaten.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!